Fup-universitet i Randers giver ubrugelige doktorgrader
I et parcelhus ved Randers ligger et privat universitet, hvis eksamensbeviser og professor­titler, myndighederne kalder ubrugelige. Irer fik udbetalt cirka 25 millioner med en falsk doktorgrad.

Doktorgraden blev sendt fra en postboks ved Randers. Nu er en leder af en velgørenhedsorganisation i Irland endt i en skandale, da han har brugt doktorgraden fra Randers til at få udbetalt næsten 25 millioner kroner.

Den tidligere International Man of the Year, Mike Meegan, erkender nu, at han fik sendt titlen Doktor i medicinsk antropologi med posten.

»Jeg var i Afrika uden telefon og elektricitet. Jeg fik det i god tro,« siger Mike Meegan til The Sunday Times.

Enhver i Danmark kan lave sit eget universitet. I landsbyen Spentrup tæt på Randers har Henrik Fyrst Kristensen i 15 år drevet Knightsbridge University, hvor han via nettet og avisen The Guardian udbyder professortitler i alt fra kunst til kampsport. Her kan man på få måneder tage et brevkursus, der giver en doktorgrad, der dog ikke er godkendt af nogen dansk eller udenlandsk myndighed.

»Den manglende godkendelse betyder ikke, at vores uddannelse ikke er lige så god som den offentlige,« siger vicerektoren på universitetet i Randers, Henrik Fyrst Kristensen.

Blacklistet i USA

»Deres eksamener er ikke anerkendt noget sted, så du kan ikke bruge dem til noget,« svarer kontorchef Anne Stærk fra Cirius under Undervisningsministeriet.

I syv amerikanske stater kan du endda komme i fængsel, hvis du søger job med en titel fra Knightsbridge University. Heriblandt staten Oregon, der har puttet det danske postordre-universitet på en liste over fupuniversiteter.

Ukendt omsætning

»Jeg kan ikke forstå, at man ønsker en uddannelse, der kan sende en i fængsel. Akademisk er titlen ikke det papir værd, som den er skrevet på,« siger tidligere FBI-ekspert, John Bear, der i mange år har beskæftiget sig med handel med falske akademiske titler.

Han har via en søgning i en akademisk database fundet 20 personer i USA, der praler med titler fra Knightsbridge University.

Hvad omsætningen er hos Randers-universitet vides ikke, da Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ikke har registreret et regnskab. I går skrev Nyhedsavisen om læger, der er blevet ansat på danske hospitaler på falske eksamenspapirer.

faktaboks

Niels Brundbjerg, direktør for Hope Computer Corperation, får i landsretten i 1995 en dom for at have benyttet et falsk amerikansk eksamensbevis.

Direktøren for kunstmuseet Arken, Anna Castberg, viser sig ikke at have ph. d. grad fra University of London i kunsthistorie. Hun flygter ud af landet.

Arbejdsløse Kay Rasmussen fra Fredericia får med hjemmelavede eksamensbeviser fra Københavns- og Århus Universitet et job som museumsleder i Grønland. Det koster ham et halvt års fængsel.

Debatredaktør på Politiken og tidligere udviklingsminister Anita Bay-Bundegaard nævner i sit cv universitetsgrader i spansk og engelsk, selvom hun ikke har afleveret sit speciale.