Den nye mulighed for at få fuld løn under barsel vil få flere fædre til at holde orlov sammen med familiens yngste medlem.
Mændene vil simpelthen føle sig snydt, hvis de ikke tilbringer mere tid sammen med deres børn. Det forudser mandeforsker og lektor ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke efter at de forbedrede orlovsmuligheder er kommet med i en række nye overenskomster på det private arbejdsmarked.
- Når der er udsigt til fuld løn under orlov, er det pludselig en helt anden overvejelse for fædrene. Det bliver noget med, at de siger, at jeg er da et kvaj, og jeg vil følge mig snydt, hvis jeg ikke tager orlov. Og fars partner vil ikke længere have monopol på hele molevitten, siger Kenneth Reinicke.
Efter en slutspurt hos forligsmanden faldt overenskomstforhandlingerne for 500.000 privatansatte fredag på plads. Aftalerne, der gælder for ansatte i blandt andet industrien og nu skal til afstemning, rummer som noget nyt ret til fuld løn under forældreorlov i 13 uger. Dermed er det slut med det hidtidige loft over timelønnen på 145 kroner.
Netop fjernelsen af lønloftet betragter fagbevægelsens forhandlere som en stor sejr og et vigtigt redskab til at få fædre til at tage mere end de godt 10 procent af den samlede orlov, som de står for i dag.
Kenneth Reinicke er enig i, de nye økonomiske vilkår kan få en effekt:
- De overvejelser, som mænd tidligere har gjort sig om at vise nærvær og engagement i deres faderskab, vil de nu kunne leve ud. Og vel at mærke uden at der bliver sat spørgsmålstegn ved deres forsørgerevne, siger Kenneth Reinicke.
Han tilføjer dog, at kulturen på arbejdspladsen stadig kan bremse fædrenes vej til orlov.
- Det har betydning, hvad fædrenes nærmeste leder og kollegerne siger. Hvis de siger, 'nå, vil du sige farvel til karrieren her,' eller 'er der ikke en baglandskvinde, en svigermor eller en au pair derhjemme,' kan det være en hindring, siger Kenneth Reinicke.
På enkelte overenskomstområder, hvor parterne ikke selv formåede at blive enige, eksisterer der fortsat et lønloft, der med virkning fra 1. marts forhøjes til 175 kroner i timen under forældreorlov. Det gælder ifølge Avisen.dk's oplysninger på områder med mulighed for akkordløn, blandt andet slagteriområdet.