Fransk storbank får milliardbøde for sanktionsbrud

FILE PHOTO: The logo of French bank Societe Generale is seen on the company''s headquarters in Puteaux at the financial and business district of La Defense near Paris (Foto: Charles Platiau/Reuters)

Société Générale har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder for at have handlet med Iran og Cuba.

Den franske storbank Société Générale har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder, som betyder, at banken betaler 1,34 milliarder dollar - eller 8,7 milliarder kroner - i bøde.

Sagen handler om, at Société Générale har forbrudt sig mod amerikanske sanktioner mod Iran, Sudan og Cuba i perioden 2003 til 2013.

Her gennemførte banken mere end 2600 pengeoverførsler til en værdi af samlet 8,3 milliarder dollar i strid med amerikansk lovgivning.

- Société Générale har indrømmet sine bevidste overtrædelser af amerikansk sanktionslovgivning - og langvarig fortielse af disse overtrædelser - der resulterede i, at milliarder af dollar i ulovlige midler flød gennem USA's finansielle system, udtaler statsanklageren i Manhattan, Geoffrey s. Berman, i en meddelelse, hvor han også løfter en pegefinger:

- Andre banker bør tage sig i agt: Amerikansk sanktionslovgivning er og vil fortsat være en topprioritet for denne myndighed og vore partnermyndigheder.

De amerikanske myndigheder er kendt for at være aggressive i deres indsats mod kriminel bankforretning.

I øjeblikket er Danske Bank ved at blive undersøgt af de amerikanske myndigheder for den store hvidvasksag i Estland. Det er uvist, hvad undersøgelserne vil ende med.

Tidligere i år måtte den britiske storbank Barclays måtte betale 12 milliarder kroner i bod i USA for synder begået op til Finanskrisen.

I august måtte britiske RBS indgå et forlig med den amerikanske stat på 4,9 milliarder dollar - 42 milliarder kroner.

Dokumenter i det forlig viste, at banken internt i 2007 beskrev en gruppe lån, der blev solgt videre, som "en masse overskydende lån og lort" samt at værdiansættelsen var "bullshit".

Ved et salg til en kunde var der bekymring over kvaliteten i 2007, hvilket udløste svaret fra en chef i banken:

- Åh min gud, er der ingen, der har lyst til at tjene penge her i huset længere?

/ritzau/