Nordmakedonien og Albanien satte for mere end ti år siden kursen mod optagelse i EU.
Men de to Balkan-lande fik natten til fredag endnu en kold skulder, da EU's stats- og regeringschefer ikke kunne blive enige. Derfor blev spørgsmålet udskudt til senere.
Reelt var det Frankrig, der satte en kæp i processen - flankeret af Danmark og Holland.
- Der er en vis skuffelse. Vi må indrømme, at vi ikke har formået at finde en konsensus, da tre lande afviste at invitere begge lande til at indlede forhandlinger, siger Litauens præsident, Gitanas Nauseda.
Mens langt hovedparten af EU's medlemslande ville behandle optagelsen af de to lande samlet, talte Holland og Danmark for at splitte de to lande. Frankrig sagde nej til begge lande.
Statsminister Mette Frederiksen (S) mener, at Nordmakedonien er langt mere egnet end Albanien. Derfor arbejdede hun på at splitte de to.
- Der er et ønske om, at de to lande skal følges ad, og det er der gode argumenter for. Men i og med at de to lande står så
forskellige steder, så er det også svært at se en optagelse her og nu, siger Frederiksen (S).
Spørgsmålet har flere gange været behandlet af EU-landenes udenrigsministre. De valgte tidligere i denne uge at sende sagen videre til stats- og regeringscheferne.
Også tirsdag var det Frankrig, som var den største stopklods. Frankrig kræver en reform af hele optagelsesprocessen, hvilket også Danmark og Holland støtter.
Frankrigs initiativ ses af nogle EU-lande mest som en undskyldning for at bremse de to landes optagelsesproces.
EU-landenes ledere vil vende tilbage til spørgsmålet på et senere topmøde, fortæller Hollands premierminister, Mark Rutte.
- Vi anerkender alle, at både Nordmakedonien og Albanien har gjort et stort stykke arbejde. Bare se på navneskiftet i Nordmakedonien og på retsstatsprincipperne. Men der skal ske yderligere fremskridt.
- Albanien er længere fra målet. Men det land har også rykket sig en del, siger Rutte.
Nordmakedonerne meddelte tilbage i 2004, at de ønskede at blive medlem af EU. Året efter fik landet officielt status af kandidatland.
Albanien meddelte sit ønske om EU-medlemskab for over ti år siden april 2009. Landet blev officielt kandidatland i 2014.
/ritzau/