Nogle siger, at hukommelsestabet er det værste.
Andre nævner hovedpinen, trætheden, kvalmen. Kræftbehandlingens velmenende spøgelse, kemoterapien, har længe stået som symbol på den udmattede patient, der må grueligt meget igennem for at kurere sin sygdom.
Om fem år kan de voldsomme bivirkninger være væk.
En dansk-svensk-engelsk forskergruppe offentliggjorde i går en opsigtsvækkende nyhed i det anerkendte tidsskrift Nature: ny viden om celledeling kan føre til, at vi inden fem år kan behandle kræftpatienter med kemoterapi uden bivirkninger.
»Det gør mig meget optimistisk, og det er store nyheder. Man kan sige, at det ændrer vores syn på at arbejde med tumorer, og forhåbentlig vil opdagelsen også tiltrække flere folk til at arbejde med det her nu,« siger Julio Celis, der leder Institut for Biologisk Kræftforskning på Kræftens Bekæmpelse, som står i spidsen for undersøgelsens danske bidrag.
Kemoterapi er en meget brugt behandlingsform mod kræft, men den angriber både raske og syge celler og har derfor mange bivirkninger. Forskerne har lidt forenklet fundet ud af at koncentrere indsatsen til de syge celler:
»Når kræftceller deler sig uhæmmet, ser der ud til at gå et naturligt forsvarsværk i gang, hvor kroppen selv forsøger at ødelægge dem. Hvis vi kan forstærke den proces, kan vi hjælpe kroppen med at komme af med kræften uden at ramme de raske celler og dermed undgå bivirkninger,« siger en af undersøgelsens hovedforfattere, professor Thomas Helleday fra Stockholms Universitet.
Han fortæller, at man hidtil har troet, at den nye kemoterapi kun var virksom på brystkræftpatienter, men at det nu ser ud til at gælde alle kræftformer.
»Vi har tidligere testet behandlingen på engelske patienter, og de meldte om nul bivirkninger. Så vi har meget store forventninger til projektet,« fortæller Thomas Helleday.
Han håber, at den nye behandlingsform kan sættes i gang om fem år.