Forkert lys giver hovedpine og træthed
Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library
Rigtig belysning gør os sunde, glade og får os til at orke mere arbejde. For lidt, for meget eller forkert belysning gør det stik modsatte

Syg, sur og langsom. Forkert belysning kan gøre arbejdsdagen til en pine.

Hvis du får for lidt naturligt lys, kan det få hjernen til at tro, at der ikke er morgen endnu, og så bliver den ved at sende et hormon ud i kroppen, som gør dig søvnig, viser forskning.

»Hvis du sidder i en belysning, som generer dig, kan det give hovedpine og træthed. Det kan også være, at man ikke udfører sit arbejde godt nok. Så er man ikke så produktiv, som man kunne have været,« siger Jens Christoffersen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut.

Han har gennemført forsøg, hvor testpersoner fik udleveret lamper, der kunne indstilles både i styrke og i såkaldt farvetemperatur, som afgør, hvor meget lyset minder om dagslys. Forsøget viste, at folk har vidt forskellige behov.

»Nogle ønsker mere lys, andre ønsker mindre. Ældre mennesker har brug for mere lys, for øjet ændrer sig, jo ældre vi bliver. Det får mig til at anbefale, at alle på en arbejdsplads har deres egen arbejdslampe. Så kan man hver bestemme, om man vil have lys, og hvor meget,« siger Jens Christoffersen.

Bruger lyset forkert

Mange mennesker er ikke opmærksom på, hvor meget lyset betyder.

»Hvis man arbejder ved en skærm, skal lyset ikke give reflekser i skærmen. Skærmen skal være under din øjenhøjde. Hvis den er over, kigger man typisk op i en lampe. Men det bedste er at sidde ved et vindue, hvor man får tilstrækkeligt med dagslys,« siger Jens Christoffersen.

Mange placerer arbejdsbelysningen forkert, så lampen lyser lige ned på det, man kigger på. Det giver reflekser på for eksempel blankt papir. Og gamle armaturer kan betyde, at lyset flimrer, og det registrerer hjernen underbevidst.

Brug dyrere pærer

Flere firmaer har nu udviklet lamper, som efterligner dagslys. Meget tyder på, at det kan give gladere, sundere og mere produktive medarbejdere, forklarer praktiserende psykiater Mogens Brødsgaard, der er ekspert i lysterapi.

»Man snakker meget om det gode ved lavenergipærer, men de billigste af dem har et helt forkert farvespektrum. Det har sin pris, hvis man arbejder i et mørkt rum med den slags pærer. Man bliver hurtigere træt, sløv og uoplagt i vinterperioden,« siger Mogens Brødsgaard.

Hvis man i stedet investerer i den rigtige belysning, kan man få hjernen til at tro, at den er udenfor i solskin, og vintertrætheden udebliver. »Brug lidt dyrere pærer og få mere ud af dine medarbejdere. Det er mit råd til arbejdsgivere,« siger Mogens Brødsgaard.

faktaboks

Forkert belysning kan give hovedpine, træthed og dårligt humør.

Belysning, der minder om dagslys, kan få folk til at vågne hurtigere efter søvn.

Ensartet ovenlys på en hel arbejdsplads er uhensigtmæssigt. Vi har hver især forskelligt lysbehov.

Lad lyset komme fra siden. Hvis det kommer ovenfra, giver det genskind.

Særlige lysstofrør giver et såkaldt koldt lys, der minder om dagslys, men bruger mere elektricitet.

via Listen To News