Forhandlingerne om en ny overenskomst for de kommunalt ansatte er brudt sammen.
Det står klart efter et kort møde mellem de kommunalt ansattes faglige organisationer og Kommunernes Landsforening mandag aften.
Bruddet skyldes ikke mindst uenighed om, hvor store lønstigninger sosu-medarbejdere, lærere, pædagoger og de øvrige ansatte i landets kommuner skal have i de kommende tre år.
Det var ifølge FOA-formand Dennis Kristensen umuligt at komme videre i forhandlingerne:
- Vi er uenige om lønstigninger, lærernes arbejdstid, den betalte frokostpause og om retten til seniorfridage, sagde FOA-formanden umiddelbart efter, at sammenbruddet var en realitet.
Kommunernes Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), sagde, at KL havde tilbudt lønstigninger på et niveau tæt på, hvad der er givet på det private arbejdsmarked. Det svarer til 6,9 procent over tre år - og ville sikre et lille plus på reallønnen.
De faglige organisationer stillede i den afsluttende fase af forhandlingerne krav om en samlet lønramme på 8,15 procent.
- Men det offentlige område kan ikke svinge taktstokken i lønudviklingen, erklærer Michael Ziegler.
Han ærgrede sig over, at en strid om retten til betalt frokostpause kom til at fylde relativt meget ved forhandlingsbordet.
- Det er mig ubegribeligt, at en strid om statsansatte akademikeres betalte frokostpause kan blive et problem i kommunerne og nu hindrer, at sosu-medarbejderen får en lønstigning, siger Michael Ziegler.
Formanden for akademikernes organisation, AC, Lars Qvistgaard, afviser, at det er pause-striden i staten, der førte til de kuldsejlede forhandlinger.
- Vi ønsker en betryggelse for, at vi har retten til den betalte pause i kommunerne også. Men sammenbruddet skyldes andre forhold end uenighed om pausen, siger Lars Qvistgaard.
Lærernes arbejdstid er fortsat en betydelig knast i forhandlingerne. Lærernes topkrav, som de øvrige faglige organisationer støtter, er at få reglerne om arbejdstid ‘tilbage’ i overenskomsten - i stedet for den lov, der blev resultatet af indgrebet i 2013.
Lærerne lagde mandag eftermiddag et nyt forslag på arbejdsgivernes bord. Ifølge Avisen.dks oplysninger foreslog lærerne, at deres arbejdstid fremover skulle gøres op en gang i kvartalet i stedet for som i dag - en gang om året.
Med en kvartalsvis opgørelse mener lærerne, at det vil være lettere at honorere eventuelt overarbejde. Når arbejdstiden kun bliver gjort op en gang om året, er der ifølge lærerne en risiko for, at overarbejde 'fortoner sig'.
Bruddet på det kommunale område følger efter, at forhandlingerne for de statsansatte kuldsejlede fredag. Efterfølgende har Forligsmanden indkaldt parterne på statens område til møde på torsdag.
De faglige organisationer har bebudet, at de vil varsle strejke for op mod 100.000 offentligt ansatte, hvis et forlig ikke er på plads inden den 28. februar.
Forligsmanden har kaldt parterne til møde torsdag.