Man skal være opmærksom på ”falske tilbud”, når en af de helt store handelsdage - Singles Day - finder sted mandag.
Sådan lyder det fra Uffe Rabe Krag, som er politisk chef i Forbrugerrådet Tænk.
- Problemet ved de her tilbud er, at de fleste forbrugere ikke har eller ikke bruger så meget tid, inden de tager et forbrugsvalg.
- Derfor er det et område, hvor det er muligt at vildlede ved at foregive, at man har et godt tilbud, siger Uffe Rabe Krag, som er politisk chef i Forbrugerrådet Tænk.
Ud over Singles Day byder også Black Friday og Cyber Monday på mange tilbud i løbet af november. Nogle butikker varmer desuden op til Black Friday med Black Week, hvor der er tilbud på varer en hel uge.
I 2022 trådte Forbrugerombudsmandens retningslinjer for prismarkedsføring i kraft. Retningslinjerne skal blandt andet sikre, at forbrugerne får korrekte og ikke vildledende oplysninger om prisnedsættelser.
Ifølge Uffe Rabe Krag er det dog ikke alle erhvervsdrivende, der følger retningslinjerne.
- Der er mange, der gør det godt, men der vil altid være nogen, som er lidt for smarte. Men det er ikke mit indtryk, at det er noget, som er voldsomt i vækst.
Uffe Rabe Krag tilføjer, at "det kan være svært præcist at detailregulere sådan noget med tilbudsperioder og procenter".
Han anbefaler, at man som forbruger undersøger priserne på internettet, hvis man går på tilbudsjagt på Singles Day.
- Hvis du vil have et fladskærms-tv, og du ser et tilbud hos din lokale elforhandler, så kan du se, hvad et lignende har kostet hos Elgiganten eller Power.
- Hvis du kan se andre steder, at det er billigere, eller at tilbuddet ikke er meget billigere end de andre, så begynder det nok at lugte lidt af, at der er nogen, som prøver at oversælge et tilbud lidt, siger Uffe Rabe Krag.
Singles Day finder sted 11. november og er - som navnet siger - en dag, hvor man fejrer singlerne. Fænomenet kommer fra Kina.
/ritzau/