Friske østers står på menuen ved mange danske nytårsfester. Men i år gør man klogt i at dobbelttjekke, inden man slubrer den slimede delikatesse i sig.
Forbrugere advares mod at spise ulovlige østers fra Limfjorden, efter at NaturErhvervstyrelsens fiskerikontrollører har fundet 35 ulovlige østersdepoter i år.
Det seneste ulovlige depot blev opdaget torsdag i Sillerslev Havn på Mors.
Ifølge Kim Thor Paulsen, vicefiskeriinspektør i Fiskeriinspektorat Vest i NaturErhvervstyrelsen, risikerer forbrugerne at blive syge, hvis de indtager østers fra de ulovlige depoter.
- Faren består i, at disse østers opbevares i beskidt havnevand, og at der ikke er dokumentation for, at de er fisket i åbne områder, der er godkendt for ikke at indeholde sygdomsfremkaldende bakterier og giftige algetoksiner, siger Kim Thor Paulsen.
Depoterne er spande med østers, som sænkes ned i vandet i havnen, hvor forureningen er betydeligt større end ude i fjorden i de frie vandmasser.
Der er ofte rester af smøre- og hydraulikolie, dieselolie og andre skadelige stoffer i havnevandet - for ikke at tale om menneskelig afføring.
Kim Thor Paulsen råder i stedet forbrugerne til at købe østers hos en autoriseret fiskehandler.
- Østers er en meget populær spise til nytår, og derfor forventer vi at finde flere ulovlige depoter den næste uges tid, fortæller han.
Det er typisk tilladt at fange østers fra februar til Sankt Hans og igen fra september til jul. Der er udstedt 150 østerslicenser i Danmark, og i år har hver licens måttet fange 300 kg hver 14. dag.
Når der findes ulovlige østers på markedet, skyldes det typisk, at fiskerne har fisket for meget, og derfor gemmer de ulovlige østers i spande i havnen for at kunne sælge dem til forbrugerne op mod jul og nytår.
Fiskerne kan tjene omkring 10 kroner pr. østers.
/ritzau/