Administration 

Blogger: Forargelsesretorik gør ingen Cavlingprisvinder

Mens tre journalister på Berlingske Tidende netop har vundet Cavlingprisen for at have optrevlet Hvidvaskskandalen i Danske Bank, har en kollega leveret endnu en smålig artikel, der vil udskamme en lovlydig borger, der har fået arbejde én time om ugen i fleksjob, sådan som lovgivningen berettiger til.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DE TRE JOURNALISTER Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske modtog i fredags Cavlingprisen for at afdække hvidvask i Danske Banks estiske afdeling.

De har leveret væsentlig journalistik af stor betydning for vores samfund. Og det er blandt andet deres bedrift, at der i 2018 kom gang i efterforskning af den hvidvask, som er foregået på tværs af Europa over en årrække og har et milliardomfang så astronomisk, at vi ikke rigtig kan forstå rækkevidden.

På baggrund af denne efterforskning kan der blive renset ud i toppen af de hvidvaskramte banker og andre involverede institutioner, så de skyldige kan blive dømt og straffet. Og forhåbentlig kan det danske samfund og de øvrige europæiske landes nationale finanser blive genoprettet, så i det mindste dele af de forsvundne summer kan blive ført tilbage til deres rette ejere. Og samfundet kan igen blive ført tilbage til noget, der minder om et retssamfund. Tillykke til Cavlingtrioen med prisen!

SAMME DAG BRAGTE Berlingske en artikel af en anden journalist, som også i efteråret 2018 har leveret en lang række artikler i Berlingske med brod imod sygdomsramte personer på kontanthjælp og i fleksjob, som jeg allerede har skrevet om i flere blogindlæg i Avisen.dk.

Her har Berlingske mimet den forargelse, nedvurdering og misundelse over for mennesker med handicap, som daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2012 markedsførte reformen af førtidspension og fleksjob ved at udbrede, og som eksempelvis folketingsmedlem Laura Lindahl (LA) har udbredt sig om i efteråret 2018.

Mens Berlingskes Cavlingpris-vindende trio har leveret saglig og højst samfundsrelevant journalistik om kriminelle aktiviteter, som fortjener vores forargelse, løber usaglighed og smålighed med opmærksomheden i disse andre artikler i Berlingske.  

Det er også tilfældet i den nye artikel, der har underrubrikken (underoverskriften): ”Kim Madsen blev sidste år tilkendt et fleksjob efter flere års ”kamp mod systemet”. Nu får han 18.000 kroner om måneden for at arbejde én time om ugen.”

I EN PASSAGE i artiklen hedder det, at ”Fleksjob gives til borgere, der ikke kan holde til at arbejde fuldtid, og som har specielle hensyn, der skal tages. Kim Madsen har for eksempel dårlig ryg. Han skal arbejde én time om ugen hos ForRetssikkerhed, som arbejdsgiveren betaler. Resten af hans indkomst består af det, der kaldes for et fleksløntilskud, der er på max 18.260 kr. pr. måned. Mens han har været på kontanthjælp, har han fået 11.282 kr. før skat pr. måned.” Herefter spørger Berlingske: Mener du, det er retfærdigt, at samfundet skal betale det ekstra?”

Berlingske tegner hermed et fuldstændigt usagligt billede af fleksjobbere som borgere, der står i en i virkeligheden misundelsesværdig position og uretfærdigt lever af ”andres penge”.

Der er derimod tale om mennesker, hvis arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat, hvilket kræver grundig lægelig dokumentation, arbejdsprøvninger og ressourceforløb – i Kim Madsens tilfælde en proces, der har taget hele seks år – før visitationen er blevet en realitet, og der endvidere er fundet og etableret et konkret fleksjob.

Endvidere skal Berlingske huske, at minifleksjob jo i mange tilfælde har erstattet retten til førtidspension. Så selv med en så lille arbejdsevne som de tre ugentlige timer, Kim Madsen har fået fastslået, så kan han stadig ikke få førtidspension. Og det nævnte timetal er det effektive timetal – fleksjobreformen indførte jo en effektivitetsvurdering eller løndumping af fleksjobbere under ny ordning, så arbejdsgiveren kun skulle betale for den effektive arbejdstid, ikke den reelle, der i Kim Madsens tilfælde er noget højere.

Og lovgivningen giver altså fleksjobbere retten til et fleksløntilskud, så borgeren også under den stærkt forringede lovgivning om førtidspension og fleksjob med reformen fra 2012 har en ret til et minimum af fast indkomst. Det er absolut ikke nogen herregård, og her er intet, der er værd at misunde for raske mennesker.

SÅ HVORFOR FINDER Berlingske, at det er relevant at spørge Kim Madsen, om det er ”retfærdigt, at samfundet skal betale det ekstra”? Og hvad mener de egentlig med ”det ekstra”?

Et andet sted i sin artikel siges det på en anden måde: ”Hvorfor kunne du ikke bare have taget et lignende job ved siden af din kontanthjælp?”

Det har Berlingske også spurgt om i andre artikler i løbet af efteråret, og det har Kim Madsen allerede svaret på flere gange.

Det er ikke i lovgivningen om kontanthjælp en mulighed for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere at arbejde få timer ordinært ved siden af en kontanthjælp. Så havde Kim Madsen gjort det, ville han blive bedt om at stå fuldt til rådighed for det ordinære arbejdsmarked – og det er jo netop dét, han ikke kan som kronisk syg med store funktionsnedsættelser, som nedsætter arbejdsevnen.

DET FREMGÅR IKKE, hvad Berlingske så ville ansé for en rimelig løn og ydelse til Kim Madsen i hans situation som blandt andet kronisk gigtpatient. Mener de, at mennesker med varige funktionsnedsættelser livsvarigt skal holdes på en så lav indtægt, at de ikke kan komme til at leve noget, der ligner et normalt liv?

Berlingske gøder jorden for en negativ folkestemning med negative politiske stereotyper om mennesker på kontanthjælp, fleksjob eller førtidspension. Det er igen den indre svinehund.

Derved understøtter de det beskæftigelsesparadigme, hvormed Mette Frederiksen og forligspartierne i 2012 bag reformen af førtidspension og fleksjob erstattede principperne om kompensation og solidaritet med det subjektive begreb ”rimelighed”. De støtter den stadige devaluering af mennesker med kroniske lidelser og de mange forringelser af deres ret til lige løn, værdighed og social sikkerhed.

DEN UDSKAMNING i en såkaldt nyhedsartikel klinger ikke med det journalistiske ideal om tilstræbt objektivitet og upartiskhed. Den er derimod udtryk for ideologisk favorisering af bestemte politiske synspunkter.

Den vil aldrig give nogen Cavlingpris.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds med sin rolle

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i morgen

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det