Leveret af Ritzau Fokus
Opdateret kl. 11:24
Mange af os danskere virker til at have glemt den gode gamle kostpyramide, der dikterer det daglige indtag af kartofler, mørkt brød og grøntsager.
Fødevareinstituttet på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) har undersøgt danskernes forhold til kost og kosttilskud hos knapt 4000 personer.
Resultatet viser, at 60 procent af os supplerer vores kost med vitaminpiller og kosttilskud i pille- eller pulverform. Men de færreste af os har faktisk brug for det, hvis vi bare spiser sundt og varieret.
Vi burde i stedet bruge pengene på mad, lyder vurderingen fra en af forskerne bag undersøgelsen, Anja Biltoft Jensen.
- Størstedelen har ikke brug for at tage et kosttilskud, da en sund og varieret kost samt soleksponering med omtanke er den bedste måde at få dækket behovet for langt de fleste vitaminer og mineraler, vurderer hun.
Træthed og uoplagthed kan gøre det fristende at supplere sin kost op med netop vitaminpiller og kosttilskud i pulver- eller pilleform. På den måde får man i hvert fald ikke for lidt.
Men vi kan også få for mange vitaminer og mineraler ved at tage vitamin og eller mineral tilskud.
- I vores undersøgelse kan vi se, at nogle børn får for meget A-vitamin i form af retinol og for meget zink og jern. Længerevarende høje indtag af retinol er uønsket, fordi det i yderste konsekvens kan give leverskader, siger Anja Biltoft Jensen.
Også alt for højt indtag af zink gennem en længere periode kan medføre dårlig mave og resultere i blodmangel og nedsat immunforsvar. For meget jern kan give blødninger i mave-tarm-kanalen.
Derimod skal man ikke frygte at få for mange C-vitaminer, forklarer Lotte Schmidt, som er klinisk diætist hos Diætisthuset.
- Vandopløselige vitaminer som C-vitamin vil blot blive udskilt med urinen, hvis vi indtager mere, end vi har behov for, forklarer hun.
Hun mener også, at vi er for hurtige til at supplere kosten med vitaminer og mineraler i pilleform. Det er ofte dyrt og unødvendigt.
- Generelt viser forskningen, at tilskud med vitaminer og mineraler kun er gavnligt, hvis man er i underskud. De fleste, der tager tilskud af vitaminer og mineraler, lever i forvejen sundt og varieret og har ikke behov for at supplere deres kost, siger hun.
- Drik en halv liter magert mejeriprodukt og spis fuldkornsprodukter som for eksempel rugbrød hver dag.
- Fed fisk, som laks og makrel, og æg, giver dig D-vitaminer, når solen ikke gør det. Spis generelt fisk og æg flere gange om ugen.
- Spis frugt og grønt, der er i sæson. De indeholder flest vitaminer og mineraler.
- A-vitaminer får man ved at spise indmad som for eksempel lever. Heldigvis tæller leverpostej også! A-vitaminer får du også fra smør og margarine.
- Lotte Schmidt anbefaler, at man følger De Officielle Kostråd, som er udgivet af Fødevarestyrelsen og kan ses på www.altomkost.dk.
Kilde: Lotte Schmidt
/ritzau/FOKUS