Folkets dom: Det mener vi om Thulesens og Mettes flirt

S-vælgerne og DF-vælgerne ser begge muligheder i et samarbejde mellem de to partier. (Foto: Fotos: Nicolai Jaquet/Avisen.dk)

Vælgerne ser gerne et samarbejde mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet efter folketingsvalget. Men om de to partier skal i regering sammen, er der splittelse omkring.

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) fortsætter den politiske flirt på Folkemødet på Bornholm.

Folkets Hus lagde fredag morgen ramme om et politisk morgenmøde, hvor LO-formand Lizette Risgaard tegnede linjerne for det politiske landskab i en debat med de to partiformænd.

En ny meningsmåling har da også vist, at 30 procent af Dansk Folkepartis vælgere helst vil have en regering med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

S-vælgerne i forsamlingen var ikke alle sammen helt tændte på en regering bestående af S og DF. Men blandt dem, som Avisen.dk mødte, var der bred opbakning til det politiske samarbejde.

Johnny Jarndorf, pensioneret leder fra industrien

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har i de seneste år arbejdet sammen om en del politiske emner. Hvad synes du om det her samarbejde?

- Jeg tænker, at det er godt. Måske kan det blive bedre. Jeg tænker, at det kunne være dejligt, at Mette Frederiksen blev statsminister støttet af DF. Måske ikke nu her ved dette valg men næste gang.

Hvilke partier ser du gerne være med i en regering efter valget?

- Det er rigtigt meldt ud, at når S skal i regering, bliver det med dem selv. Jeg er helt enig i, at man skal nedbryde blokpolitikken. Det har jeg ment i mange år. Jeg har aldrig kunnet finde ud af, hvorfor vi skal have det skel mellem rød og blå blok. Jeg er derfor meget enig og tilfreds med udmeldingen.

Hvad er de vigtige politiske emner for dig?

- Det er at beholde vores velfærdssamfund og udbygge vores uddannelser. Der har været en tendens til uddannelses-snobberi. Jeg er selv ud af en arbejderfamilie, og jeg ved, hvad det betyder, at vi har håndværkerne, der kan bygge vores huse. Håndværkerfagene har været nedadgående i mange år. Jeg synes, at man har tænkt alt for kortsigtet på, at alle skulle tage en lang uddannelse - derfor er det godt, at der tages fat på det. 

Annette Precht-Sparre, kommunikation

Hvad synes du om S og DF's samarbejde?

- Jeg tror, det er fornuftigt, at S har meldt ud, at de vil stille sig i midten og forhandle til flere sider. En decideret alliance med DF, bryder jeg mig ikke om.

Hvis ikke med DF, hvordan håber du, at regeringen ser ud efter et valg?

- Det kunne være interessant at se, hvad S kunne opnå i en mindretalsregering. Det vil give mulighed for at forhandle til flere sider. Vi har bare set, hvad der sker, når man er bundet op på de Radikale. Det er meget svært at drive politik.

Hvilke politiske dagsordener er afgørende for, hvor du sætter dit kryds?

- Jeg er meget enig med Mette Frederiksen i, at velfærdsdagsordenen er den afgørende. Vi får en udfordring med erhvervsuddannelserne, og det er en af de ting, vi skal have gjort rigtig meget ved. 

Jørgen Hansen, selvstændig, ejer et el-firma

Hvordan ser du på et samarbejde mellem DF og S?

- Jeg tror, det bliver stort. 

Hvem håber du er i regering efter valget?

- Jeg mener, at Mette Frederiksen skal være statsminister, men jeg ser gerne, at DF støtter dem. 

Hvad er vigtigt for dig?

- Velfærden er det vigtigste og især de unge mennesker.

DF-vælgere: Godt at få indflydelse

Senere på formiddagen holdt Kristian Thulesen Dahl hof hos Dansk Folkeparti, hvor der blev svaret på spørgsmål og uddelt smagsprøver på flæskesteg med sprød svær. Det tiltrak selvsagt en bred skare af partiets vælgere, og her var der heller ikke onde ord at sige om et samarbejde med Mette Frederiksen.

Knud Henrik Folkman, Salgskonsulent på Bornholm

Det her få år gamle politiske samarbejde mellem S og DF, hvad synes du om det?

- Jeg synes, det er ganske udmærket. S nærmer sig vores politik med stramninger og kan se fornuften i, at hvis der skal være råd til velfærd, skal der strammes op.

Hvad synes du om, at DF har fået den afgørende rolle i dansk politik - stort set uagtet af, hvilken regering det bliver?

- Det er ønskescenariet som DF'er. Jeg er ikke i tvivl om, at ved næste regeringsdannelse, at vi går med i en regering, hvis vi får muligheden. 

Hvis du kunne bestemme regerings-sammensætningen, hvordan skal den så se ud efter et valg?

- Jeg synes, det skal være Venstre og Dansk Folkeparti.

Hvorfor lige de to?

- Vi er også et liberalt parti, og på det punkt ligger de to partier nok nærmest op af hinanden. 

Hvad er vigtigt for dig politisk?

- Vores velfærd, at vi passer på vores egne og især de ældre. Vi skal have en værdig ældrepleje uden for meget brugerbetaling.

Thomas Christensen, Studerende og medlem af Dansk Folkepartis Ungdom

- Grundlæggende er jeg lidt ligeglad med, om vi samarbejder med en S-regering eller V-regering. Rød og blå blok betyder grundlæggende ikke noget. Det betyder noget, hvor vi kan få mest indflydelse.

Hvordan går det så med det lige nu?

- Der var meget snak om, hvorvidt vi skulle i regering efter sidste valg. Men det, at man har holdt sig ude af regeringen, har gjort, at DF har formået at få en masse politik igennem og holdt regeringen i skak. 

Du siger, du er ligeglad med, om regeringen er ledet af S eller V. Men hvis du kunne være den, der fik lov at danne en regering, hvilke partier er så med?

- Vi er jo et borgerligt parti, men grundlæggende vil jeg stadig mene, at det er ligegyldigt, hvilken regering, man samarbejder med. Så længe man er sikker på, at der bliver ført en politik, hvor DF kan få mest muligt igennem.

Hvad er så den vigtige politik, man skal have igennem ifølge dig?

- Der er den stramme integrationspolitik, men der er også socialpolitikken, som vi også er stærke på i Dansk Folkeparti. Det betyder også meget for mig.