Administration 

FOA-profiler: Skal regeringen virkelig styre det lokale sundhedsvæsen?

Den afgørende beslutningsret i det danske sundhedsvæsen skal holde flyttedag, hvis regeringens sundhedsreform føres ud i livet. Beslutningsretten flytter dels fra lokale politikere til regeringskontorerne og dels fra politikere til embedsmænd eller regeringsudpegede bestyrelsesmedlemmer.

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

Der er ganske gode takter i regeringens udspil til en omfattende sundhedsreform. Til gengæld er der for få penge og alt for megen centralisering.

Til de gode takter hører forsøget på at skabe mere og bedre sammenhæng mellem den praktiserende læge, sygehuset og kommunen. At skabe det nære sundhedsvæsen, som på samme tid betyder gnidningsløs overgang for borgeren fra den ene funktion til den anden, og fastholder alle aktører i sundhedsvæsenet på deres ansvar for deres del af helheden, er helt rigtigt og pokkers svært i det virkelige liv.

Også forøgelsen af beredskaber – ambulancer, lægebiler og akutbiler – hører til de gode takter, ligesom det øgede fokus på uddannelse af flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter og - hjælpere skal tælles på plussiden, også selvom det har taget år at overbevise regeringen om det enorme uddannelsesbehov, som ligger forude. Samme sted på plussiden kan såmænd også andre mindre initiativer placeres.

Imidlertid overskygges de gode takter af to afgørende kritikpunkter; nemlig underfinansieringen af de gode takter i forhold til omfanget af de kommende års udfordringer og den voldsomme centralisering, der overlader den reelle styring af sundhedsvæsenet til regeringen i København.

Fører det kommende folketingsvalg ikke til en klar folkelig stillingtagen til sundhedsreformen, så risikerer vi at miste tempo og udskyde de beslutninger, der kan motivere til og skabe eller om nødvendigt fremtvinge det helt afgørende tætte samarbejde mellem sygehusene, de praktiserende læger, den kommunale sundhedsindsats og ældreplejen.

Pengene er for få og for gamle

Finansieringen af reformen og den såkaldte Nærhedsfond ligner i alt for høj grad anvendelse og omfordeling af allerede afsatte midler - “gamle” penge -, hvor der ikke bliver taget hul på det såkaldte økonomiske råderum - “nye” penge, der endnu ikke er disponeret - i de kommende år.

Efterhånden, som folketingsvalget er rykket nærmere har finansministeren og andre centrale ministre prøvet at lægge afstand til Venstres valgprogram ved det seneste folketingsvalg i 2015, hvor melodien hed nulvækst som minimum frem til 2020. Og derfor er regeringen og Dansk Folkeparti - måske bortset fra velfærdsknuserne i Liberal Alliance, som til gengæld er faldet til patten i ministerbilerne efter partiformandens klatretur med stålsatte blå øjne op i topskattetræet - på det rene med, at de store
udfordringer med markant flere ældre, flere kronikkere og flere børn i de kommende år vil kræve, at der også tages hul på dette råderum, som ellers nok kunne ligne en buffer til blandt andet skattelettelser i en borgerlig regerings øjne.

Centralisering så det klodser
Regeringens udspil placerer driftsansvar for sygehusene og praksissektoren hos fem sygehusforvaltninger, der geografisk dækker de samme områder, som de nuværende regioner. Driften skal ikke længere tilrettelægges ud fra lokale politiske prioriteringer, men ud fra en årlig retning udstukket af regeringen i en udviklingsplan, som det nye Sundhedsvæsen Danmark skal koordinere og fem nye sundhedsforvaltninger skal føre ud i livet.

Regeringens udviklingsplan vil indeholde de overordnede prioriteringer på sundhedsområdet og den økonomiske ramme for Sundhedsvæsen Danmark og de fem sundhedsforvaltninger. Regeringen skal ikke alene udstikke målene og afsætte økonomien.

Den skal også udpege bestyrelserne for både Sundhedsvæsen Danmark og sundhedsforvaltningerne. Dermed har regeringen sikret sig hånd i hanke med alt dét, der vedrører danskernes sundhed. Når man gennemlæser regeringens egen tekst i reformudspillet forekommer det besynderligt, at ministrene bliver ved med at afvise, at der er tale om centralisering. Reformudspillet er nemlig en ren tilståelsessag.

Regeringen ønsker at bestemme det hele, og derfor er det nødvendigt at centralisere alle afgørende beslutninger. Og det er godt nok også gjort effektivt i reformudspillets strukturdel:

“Til at lede hver sundhedsforvaltning vil regeringen udpege en bestyrelse på seks personer, som skal have erfaring fra sundhedssektoren og stærke kompetencer inden for drift, anlægsprojekter og it. Ét af medlemmerne udpeges efter indstilling fra kommunerne, og ét medlem udpeges på baggrund af forslag fra patientforeningerne.

Regeringen ønsker at udpege de fem nuværende regionsrådsformænd som formænd
for bestyrelserne for de nye sundhedsforvaltninger i forberedelsesperioden og den første tre-års periode. Det skal skabe kontinuitet og bygge bro til den nye struktur.

De nye sundhedsforvaltninger skal sikre en professionel drift af sygehusene. De skal blandt andet gennemføre den nye sygehusstruktur og fortsætte de gode resultater med øget specialisering. De skal både stå for at gennemføre nationale beslutninger. Og de skal træffe lokale beslutninger, f.eks. om den konkrete tilrettelæggelse af ambulanceberedskabet, eller om bestemte operationer skal foregå på det ene eller det
andet sygehus.

Der etableres et nationalt Sundhedsvæsen Danmark (placeret i Aarhus), som ledes af en bestyrelse bestående af stærke fagligheder og med repræsentation af patientforeningerne. Sundhedsvæsen Danmark får kompetence til at koordinere opgaveløsningen, og fem sundhedsforvaltninger ledet af bestyrelser skal have driftsansvaret for sygehuse og praksissektor.”

Tydeligere kan det næppe siges.

Alle tråde samles i regeringens hånd. Og flertallet af de, der skal føre regeringens beslutninger ud i livet, udpeges af regeringen selv. Og statsministeren udtrykte ønsket om at få magten samlet i København ganske klart forleden, da han nævnte, at man lige så godt kan give ansvaret til sundhedsministeren, når nu regionsrådsmedlemmerne, hvergang der opstår problemer, altid siger, at det ikke er deres, men sundhedsministerens ansvar.

Men statsministerens hede ønske om at få al magt til regeringen er reformens achilleshæl. Regeringen vil detailstyre og skubber derfor de, der hidtil er blevet valgt lokalt til at påtage sig dette ansvar til side.

Det er centralisering og afdemokratisering. Og netop centralisering og afdemokratisering er det sidste sundhedsvæsenet har brug for I de kommende år.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs