Administration 

FOA-profiler klar til at rose Løhde: Er det farvel til omstridt system?

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

I SIG selv er det ikke epokegørende, at regeringen fremlægger sin plan for modernisering af den offentlige sektor – “Sammenhængsreformen”. Sådanne planer har været et obligatorisk pensum for skiftende regeringer de seneste fire årtier.

Schlüter lagde for, Nyrup fulgte efter, Fogh Rasmussen inddrog interessenterne og Løkke Rasmussen trådte i Fogh Rasmussens inddragende fodspor. “Moderniseringsprogrammet” i 1983, “Nyt syn på den offentlige sektor” i 1993, “Med borgeren ved roret” I 2002 og i år så “Sammenhængsreformen”

Markedsgørelse, frit valg, afbureaukratisering, bedre ledelse, resultatmål og produktivitetskrav, nye måder at organisere de offentlige institutioner på, privatiseringer, nye incitamenter til offentligt ansatte, effektivitetsøgning, kvalitetsudvikling har med skiftende politisk toning været gennemgående elementer i reformerne.

DET, DER kan få “Sammenhængsreformen” til at skille sig ud, handler om New Public Management - Ny Offentlig Styring - som styringsform i den offentlige sektor og Konkurrencestaten som murbrækker for en total samfundsomvæltning.

Innovationsminister Sophie Løhde har, som den der har stået i spidsen for udarbejdelsen af “Sammenhængsreformen”, foreløbigt lagt spor ud for langt mere indgribende og grundlæggende ændringer af de offentligt ansattes muligheder for at yde den gode indsats.

Den indsats, der i mødet med borgeren gør forskellen, og den indsats, der understøtter dét, der driver offentligt ansatte. De ansatte drives af at gøre en forskel for andre og yde det bedst mulige for de mennesker, der er afhængige af børnepasning, folkeskole, sundhedsvæsen, ældrepleje, indsatsen for udsatte grupper og alle de andre uundværlige dele af det danske velfærdssamfund.

De tre planer for modernisering af den offentlige sektor, der gik forud for “Sammenlægningsreformen”, har på hver sin måde understøttet udviklingen af både New Public Management og den såkaldte Konkurrencestat.

DET ER New Public Management, der lægger op til at omdanne velfærdens fællesskabsinstitutioner til virksomheder, der skal være i konkurrence med andre fællesskabsinstitutioner og private leverandører. Det er derfra, registreringshelvedet stammer.

Det er den styringsform, som tapper de ansatte for motivation og engagement, når dét, der kan tælles, måles og vejes, også skal tælles, måles og vejes, uanset om de endeløse baner af data skal bruges eller ej. I stedet for at tiden bruges på barnet, eleven, den syge, den ældre, den handicappede og på den dokumentation, som giver mening i arbejdsdagen.

Og det er New Public Management, der sætter effektivitet og masseproduktion over kvalitet og håndholdt velfærd. Det er herfra, at billedet af kunden, der med indkøbskurven går gennem velfærdssupermarkedet og piller velfærd ned fra hylderne i en selvbetjent velfærdsbutik drevet på et kunstigt velfærdsmarked, stammer.

New Public Management skulle bruges til at billiggøre den offentlige sektor og dermed den skatteyderbetalte velfærd og service. I den forstand har styreformen såmænd også været en succes. Men den har alligevel kostet. Kostet på det aller vigtigste; nemlig velfærdens og servicens kvalitet. Ansatte, der presses til at løbe stærkere og stærkere, ansatte, der mangler tid, og ansatte, der mangler flere hænder med på holdet, kan ikke arbejdslivet ud løbe en uendelig marathon og samtidig være nærværende og bruge den faglighed, som skaber kvaliteten i mødet mellem borgere og den ansatte.

DER ER gode takter i konturerne af den samlede “Sammenhængsreform” som peger i retning af et opgør med netop dét, New Public Management har kostet for velfærd og service. Det ser ud til, at velfærdens kerne - dét med mødet mellem en borger og en professionel - vil få bedre vilkår, at de ansatte vil få bedre mulighed for at bruge deres faglighed og bruge det faglige skøn ansigt til ansigt med borgeren.

Der er også udsigt til en del regelforenkling og afskaffelse af unødig registrering og ødelæggende tidstyranni.

Alle planer for modernisering af den offentlige sektor har sat ledelse i højsædet. Det gør “Sammenhængsreformen” også.

OG DER er brug for bedre ledelse, men ingen af planerne har endnu erkendt, at den største ledelsesmæssige udfordring er at kunne håndtere fjernledelse, når lederen og medarbejdere befinder sig langt fra hinanden. Når lederen sidder på kontoret og den ansatte befinder sig alene med borgeren et helt andet sted. Det kan kun give succes, hvis fjernledelse baserer sig på grundlæggende tillid til den ansatte og den ansattes faglighed. Her tegner “Sammenhængsreformen” sig heldigvis til at kunne komme til at skille sig ud fra sine forgængere.

Sophie Løhde har signaleret, at vi skal væk fra New Public Management. Alene signalet bør roses.

Innovationsministeren er liberal, og derfor vil der i sagens natur være en række elementer i New Public Management og Konkurrencestaten, som “Moderniseringsreformen” ikke kommer til at tage fat på. Markedsgørelse, virksomhedstænkning, velfærden som et supermarked osv.

Men lykkes det Sophie Løhde og de ansatte at begynde at afmontere de værste dele af New Public Management på trods af Finansministeriets magtfulde embedsmænd, så vil der være god grund til at sige: “Godt gået, Sophie.”

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant