Administration 

Flere løgne i DR-dokumentar

Afghanistan · Et af Danmarks Radios »kronvidner« i Afghanistan-filmen, forhørsleder Ed Herman, er blevet misbrugt i dokumentaren Den Hemmelige Krig. Han afviser enhver påstand om, at danske fanger »rutinemæssigt« afleverede fanger til amerikanerne.

Kommentar DR er i sin måske største krise

Danmarks Radio har i dokumentaren »Den hemmelige Krig« misbrugt og fordrejet udtalelser fra den 32-årige Edward Herman, der i 2002 var forhørsleder i den amerikanske fangelejr Kandehar i Afghanistan. Af filmen, lavet af Christoffer Guldbrandsen, fremgår det at Edward Herman bekræfter filmens centrale påstand om at danske soldater »rutinemæssigt« afleverede fanger.« Det afviser Herman nu fuldstændigt.

»Det har jeg ikke sagt, det har jeg simpelthen ikke. Af én grund: Det er ikke sandt. Så vidt jeg overhovedet hørte eller vidste på det tidspunkt, afleverede de danske soldater kun en større gruppe fanger én gang. Jeg har aldrig hørt om andre episoder,« siger Edward Herman til Nyhedsavisen.

Herman taler i filmen om når »danskerne afleverede fanger« og klipningen i filmen er udført så det lyder som om Herman bekræfter at det er sket flere eller mange gange. Og umiddelbart efter interviewet med Herman, siger Guldbrandsen: »Danskerne tog altså, ifølge vores amerikanske kilder, rutinemæssigt fanger og udleverede dem til amerikanerne.«

Forhørsleder Edward Herman er en af de to amerikanske kilder. Udsagnet er dybt belastende for den danske regering, der har hævdet at danske soldater kun to gange har afleveret fanger, 31 fanger den ene gang, tre den anden.

Edward Hermans beskrivelse af den situation, han har hørt om, passer til episoden, hvor danske soldater tog et stort antal fanger.

En anden forhørsleder, Chris Hogan, siger i filmen - men det er uklart hvor sikker han er - at danske soldater »fem eller seks gange« afleverede fanger. Edward Herman vil ikke modsige Chris Hogan.
»Jeg vil ikke sige, hvad Hogan måske så. Jeg ved bare at det - så vidt jeg overhovedet ved - aldrig nogensinde forekom at vi som afhøringsfolk tog imod fangerne. Fangerne blev afleveret af specialstyrkerne til militærpolitiet, der tog sig af dem, og, når tiden var inde, sendte dem til afhøring. Der var aldrig direkte kontakt mellem dem og os. Vi talte med dem i messen i ny og næ, men det er forkert at tro at vi stod og sludrede mens der blev udvekslet fanger. Det skete aldrig,« siger Edward Herman. Han siger desuden, at det var »meget, meget usædvanligt« at amerikanerne benyttede andre landes specialtropper, og »alene af den grund er det forkert,« at danskerne skulle have afleveret fanger »rutinemæssigt,« siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt Edward Herman gjorde Christoffer Guldbrandsen opmærksom på - da interviewet blev optaget i sommeren 2006 - at han kun én gang havde hørt om at danske soldater afleverede fanger, svarer han:
»Det vil jeg da tro. Det er svært at huske, men det må jeg have sagt. Det var jo sådan, det var,« siger Herman. 

Herman gjorde tjeneste i Afghanistan fra december 2001 til august 2002, han var reservist i den amerikanske hær, talte og forstør arabisk flydende og rejste til Afghanistan, da han blev beordret til det. Og nej, siger han, han aldrig så, hørte om eller deltog i overgreb mod fanger.
»Jeg ved, der skete en masse senere, men jeg sværger. Jeg hørte aldrig om det, mens jeg var der. Jeg ved, det lyder komisk, men fagerne havde det fint. Vi spise feltrationer, de fik rigtig mad. Vi tog bad i koldt vand, de i varmt.«

Instruktør Christoffer Guldbrandsen siger at Edward Hermans oplysninger »strider mod oplysninger, vi har.« Mere ønsker han ikke at sige.

 

Fejl og manipulationer

 

 

Danmarks Radio forsøger i ”Den Hemmelige Krig” at føre bevis for at danske soldater mere end to gange har afleveret fanger. Daværende forhørsleder Chris Hogan er filmens mest centrale kilde. Han siger at han ”fem-seks” gange så danske soldater aflevere fanger og at han genkendte dem på deres skulderflag.

 

Manipulation - dokumentation

1) Danmarks Radio siger – med de amerikanske forhørsledere Chris Hogan og Ed Herman som kilde – at danske soldater ”rutinemæssigt” afleverede fanger til amerikanerne, altså flere end de to kendte gange. Interviewet med Herman er klippet på en måde så det ser ud som om han bekræfter at han flere eller mange gange så danskerne aflevere fanger. Det er usandt. Herman siger til Nyhedsavisen at han med sikkerhed kun har hørt om at danske soldater har afleveret fanget ved én lejlighed. Han referer utvivlsomt til den episode, hvor danskerne kom med 31 fanger. Danmarks Radio har ikke ønsket at hjælpe Nyhedsavisen i kontakt med Chris Hogan.

2) DRs påstand om, at de to forhørslederne med egne øjne så danskerne aflevere fanger, næppe sand. Ed Herman siger at der aldrig var direkte kontakt mellem forhørsledere og specialstyrker. Fangerne blev afleveret til militærpolitiet og derpå sendt til afhøring. Hans viden om danske soldater var, siger han selv, baseret på ”fornemmelser og rygter.”

3) Ifølge DRs oversættelse siger Chris Hogan at det danske flag ”blev set på soldater, der afleverede fanger, fem-seks, gange.” Seerne forholdes imidlertid oplysninger om at Hogan i det oprindelige klip er han mere forbeholden: ”Så vidt jeg husker, blev det danske flag måske set på soldater, måske fem-seks gange.”

4) De danske elitestyrker gik – som udgangspunkt – ikke med flag, hvilket svækker Hogans påstand. TV-Avisen citerer imidlertid en tidligere elitesoldat, frømand Stefan Nonboe, for at specialtropperne altid bar flag under indsats i Afghanistan, og at det skete efter direkte ordre. TV-Avisen viser - meget hurtigt - på skærmen et fotografi af Nonboe, hvor han sidder iført kampuniform i en bil. Uden flag på skulderen. TV-Avisen stiller ikke spørgsmål til denne svækkelse af Nonboes udsagn. TV-Avisen undlader bevidst at nævne at TVA selv har talt med en anden elitesoldat, der siger soldaterne ikke bar flag.

5) Det er ikke muligt at se et flag på skulderen på den jægersoldat, der i filmen – på et stillbillede – afleverer et stort antal fanger til amerikanerne. Danmarks Radio forholder sig ikke til denne svaghed ved dokumentationen; det nævnes ikke med et ord.

6) TV-Avisen har interviewet Norman Kristiansen fra Jægerkorpset, der stod i spidsen for de to operationer, hvor danske soldater tog fanger. Han siger, at det ikke skete flere gange. TV-Avisen har ikke bragt denne oplysning. I ”Den Hemmelige Krig” klippes et interview med en jægersoldat på en manipulerende måde, således at det ser ud som om han bekræfter at soldaterne mange gange aflevere fanger. Soldaten kender imidlertid kun til to fangeafleveringer.

7) Danmarks Radio bringer en lang række billeder af soldater med flag på skuldrene, der efterlader ét indtryk: Forhørslederne taler sandt, de havde flag på. Det angives ikke at billederne ikke er taget i 2002, men i 2006, ikke forestiller elitesoldater og i øvrigt er taget et andet sted i Afghanistan.

8) Danmarks Radio fremstiller i flere indslag forsvarsminister Søren Gade (V) som utroværdig ved at citere et svar fra Gade til Folketinget hvoraf det fremgår at soldaterne ”som udgangspunkt” ikke bar flag. DR undlader bevidst at videregive sidste del af svaret, hvori Gade siger at enkelte soldater kan have haft flag på.

9) Danmarks Radio påstår at Søren Gade (V) først efter ”Den Hemmelige Krig” blev sendt i december 2006, bekræfter, at danske soldater to gange har taget fanger. Det er usandt. Dette er oplyst fire gange før, blandt andet i svar til Folketinget.

10) I ”Den Hemmelige Krig” fremstilles kilder fra forsvaret og regeringen bevidst som utroværdige, men det sker ved anvendelse af manipulatoriske kneb. Blandt andet citerer journalisterne bevidst et svar fra forsvarsminister Søren Gade forkert, da de forholder Gades udtalelser for den daværende chef for specialstyrkerne i Afghanistan, oberstløjtnant Frank Lissner. Lissner forklarer at soldaterne tog fanger, hvorpå instruktør Christoffer Guldbrandsen svarer: ”Det, du siger, er nyt … forsvarsministeren har til Folketinget sagt der ikke er blevet taget fanger.” Lissner bliver forvirret, svarer undvigende, og både ham og ministeren fremstår løgnagtige. Sagen er imidlertid at Gade til Folketinget klart har sagt at soldaterne tog fanger.

11) Forsvarschef Jesper Helsø fremstilles som løgnagtig fordi han ikke i et interview forklarer at han, fra en militær tolk, havde hørt om amerikanske soldaters mishandling. Men Helsø blev slet ikke spurgt direkte om tolken i løbet af det 40 minutter lange interview.

12) Filmen hævder at Udenrigsministeriet advarede Danmark mod at gå i krig med USA i Afghanistan. Det er usandt.
 

Uddybning og andre eksempler på www.avisen.dk/sian

 

 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs