Administration 

Flere løgne i DR-dokumentar

Afghanistan · Et af Danmarks Radios »kronvidner« i Afghanistan-filmen, forhørsleder Ed Herman, er blevet misbrugt i dokumentaren Den Hemmelige Krig. Han afviser enhver påstand om, at danske fanger »rutinemæssigt« afleverede fanger til amerikanerne.

Kommentar DR er i sin måske største krise

Danmarks Radio har i dokumentaren »Den hemmelige Krig« misbrugt og fordrejet udtalelser fra den 32-årige Edward Herman, der i 2002 var forhørsleder i den amerikanske fangelejr Kandehar i Afghanistan. Af filmen, lavet af Christoffer Guldbrandsen, fremgår det at Edward Herman bekræfter filmens centrale påstand om at danske soldater »rutinemæssigt« afleverede fanger.« Det afviser Herman nu fuldstændigt.

»Det har jeg ikke sagt, det har jeg simpelthen ikke. Af én grund: Det er ikke sandt. Så vidt jeg overhovedet hørte eller vidste på det tidspunkt, afleverede de danske soldater kun en større gruppe fanger én gang. Jeg har aldrig hørt om andre episoder,« siger Edward Herman til Nyhedsavisen.

Herman taler i filmen om når »danskerne afleverede fanger« og klipningen i filmen er udført så det lyder som om Herman bekræfter at det er sket flere eller mange gange. Og umiddelbart efter interviewet med Herman, siger Guldbrandsen: »Danskerne tog altså, ifølge vores amerikanske kilder, rutinemæssigt fanger og udleverede dem til amerikanerne.«

Forhørsleder Edward Herman er en af de to amerikanske kilder. Udsagnet er dybt belastende for den danske regering, der har hævdet at danske soldater kun to gange har afleveret fanger, 31 fanger den ene gang, tre den anden.

Edward Hermans beskrivelse af den situation, han har hørt om, passer til episoden, hvor danske soldater tog et stort antal fanger.

En anden forhørsleder, Chris Hogan, siger i filmen - men det er uklart hvor sikker han er - at danske soldater »fem eller seks gange« afleverede fanger. Edward Herman vil ikke modsige Chris Hogan.
»Jeg vil ikke sige, hvad Hogan måske så. Jeg ved bare at det - så vidt jeg overhovedet ved - aldrig nogensinde forekom at vi som afhøringsfolk tog imod fangerne. Fangerne blev afleveret af specialstyrkerne til militærpolitiet, der tog sig af dem, og, når tiden var inde, sendte dem til afhøring. Der var aldrig direkte kontakt mellem dem og os. Vi talte med dem i messen i ny og næ, men det er forkert at tro at vi stod og sludrede mens der blev udvekslet fanger. Det skete aldrig,« siger Edward Herman. Han siger desuden, at det var »meget, meget usædvanligt« at amerikanerne benyttede andre landes specialtropper, og »alene af den grund er det forkert,« at danskerne skulle have afleveret fanger »rutinemæssigt,« siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt Edward Herman gjorde Christoffer Guldbrandsen opmærksom på - da interviewet blev optaget i sommeren 2006 - at han kun én gang havde hørt om at danske soldater afleverede fanger, svarer han:
»Det vil jeg da tro. Det er svært at huske, men det må jeg have sagt. Det var jo sådan, det var,« siger Herman. 

Herman gjorde tjeneste i Afghanistan fra december 2001 til august 2002, han var reservist i den amerikanske hær, talte og forstør arabisk flydende og rejste til Afghanistan, da han blev beordret til det. Og nej, siger han, han aldrig så, hørte om eller deltog i overgreb mod fanger.
»Jeg ved, der skete en masse senere, men jeg sværger. Jeg hørte aldrig om det, mens jeg var der. Jeg ved, det lyder komisk, men fagerne havde det fint. Vi spise feltrationer, de fik rigtig mad. Vi tog bad i koldt vand, de i varmt.«

Instruktør Christoffer Guldbrandsen siger at Edward Hermans oplysninger »strider mod oplysninger, vi har.« Mere ønsker han ikke at sige.

 

Fejl og manipulationer

 

 

Danmarks Radio forsøger i ”Den Hemmelige Krig” at føre bevis for at danske soldater mere end to gange har afleveret fanger. Daværende forhørsleder Chris Hogan er filmens mest centrale kilde. Han siger at han ”fem-seks” gange så danske soldater aflevere fanger og at han genkendte dem på deres skulderflag.

 

Manipulation - dokumentation

1) Danmarks Radio siger – med de amerikanske forhørsledere Chris Hogan og Ed Herman som kilde – at danske soldater ”rutinemæssigt” afleverede fanger til amerikanerne, altså flere end de to kendte gange. Interviewet med Herman er klippet på en måde så det ser ud som om han bekræfter at han flere eller mange gange så danskerne aflevere fanger. Det er usandt. Herman siger til Nyhedsavisen at han med sikkerhed kun har hørt om at danske soldater har afleveret fanget ved én lejlighed. Han referer utvivlsomt til den episode, hvor danskerne kom med 31 fanger. Danmarks Radio har ikke ønsket at hjælpe Nyhedsavisen i kontakt med Chris Hogan.

2) DRs påstand om, at de to forhørslederne med egne øjne så danskerne aflevere fanger, næppe sand. Ed Herman siger at der aldrig var direkte kontakt mellem forhørsledere og specialstyrker. Fangerne blev afleveret til militærpolitiet og derpå sendt til afhøring. Hans viden om danske soldater var, siger han selv, baseret på ”fornemmelser og rygter.”

3) Ifølge DRs oversættelse siger Chris Hogan at det danske flag ”blev set på soldater, der afleverede fanger, fem-seks, gange.” Seerne forholdes imidlertid oplysninger om at Hogan i det oprindelige klip er han mere forbeholden: ”Så vidt jeg husker, blev det danske flag måske set på soldater, måske fem-seks gange.”

4) De danske elitestyrker gik – som udgangspunkt – ikke med flag, hvilket svækker Hogans påstand. TV-Avisen citerer imidlertid en tidligere elitesoldat, frømand Stefan Nonboe, for at specialtropperne altid bar flag under indsats i Afghanistan, og at det skete efter direkte ordre. TV-Avisen viser - meget hurtigt - på skærmen et fotografi af Nonboe, hvor han sidder iført kampuniform i en bil. Uden flag på skulderen. TV-Avisen stiller ikke spørgsmål til denne svækkelse af Nonboes udsagn. TV-Avisen undlader bevidst at nævne at TVA selv har talt med en anden elitesoldat, der siger soldaterne ikke bar flag.

5) Det er ikke muligt at se et flag på skulderen på den jægersoldat, der i filmen – på et stillbillede – afleverer et stort antal fanger til amerikanerne. Danmarks Radio forholder sig ikke til denne svaghed ved dokumentationen; det nævnes ikke med et ord.

6) TV-Avisen har interviewet Norman Kristiansen fra Jægerkorpset, der stod i spidsen for de to operationer, hvor danske soldater tog fanger. Han siger, at det ikke skete flere gange. TV-Avisen har ikke bragt denne oplysning. I ”Den Hemmelige Krig” klippes et interview med en jægersoldat på en manipulerende måde, således at det ser ud som om han bekræfter at soldaterne mange gange aflevere fanger. Soldaten kender imidlertid kun til to fangeafleveringer.

7) Danmarks Radio bringer en lang række billeder af soldater med flag på skuldrene, der efterlader ét indtryk: Forhørslederne taler sandt, de havde flag på. Det angives ikke at billederne ikke er taget i 2002, men i 2006, ikke forestiller elitesoldater og i øvrigt er taget et andet sted i Afghanistan.

8) Danmarks Radio fremstiller i flere indslag forsvarsminister Søren Gade (V) som utroværdig ved at citere et svar fra Gade til Folketinget hvoraf det fremgår at soldaterne ”som udgangspunkt” ikke bar flag. DR undlader bevidst at videregive sidste del af svaret, hvori Gade siger at enkelte soldater kan have haft flag på.

9) Danmarks Radio påstår at Søren Gade (V) først efter ”Den Hemmelige Krig” blev sendt i december 2006, bekræfter, at danske soldater to gange har taget fanger. Det er usandt. Dette er oplyst fire gange før, blandt andet i svar til Folketinget.

10) I ”Den Hemmelige Krig” fremstilles kilder fra forsvaret og regeringen bevidst som utroværdige, men det sker ved anvendelse af manipulatoriske kneb. Blandt andet citerer journalisterne bevidst et svar fra forsvarsminister Søren Gade forkert, da de forholder Gades udtalelser for den daværende chef for specialstyrkerne i Afghanistan, oberstløjtnant Frank Lissner. Lissner forklarer at soldaterne tog fanger, hvorpå instruktør Christoffer Guldbrandsen svarer: ”Det, du siger, er nyt … forsvarsministeren har til Folketinget sagt der ikke er blevet taget fanger.” Lissner bliver forvirret, svarer undvigende, og både ham og ministeren fremstår løgnagtige. Sagen er imidlertid at Gade til Folketinget klart har sagt at soldaterne tog fanger.

11) Forsvarschef Jesper Helsø fremstilles som løgnagtig fordi han ikke i et interview forklarer at han, fra en militær tolk, havde hørt om amerikanske soldaters mishandling. Men Helsø blev slet ikke spurgt direkte om tolken i løbet af det 40 minutter lange interview.

12) Filmen hævder at Udenrigsministeriet advarede Danmark mod at gå i krig med USA i Afghanistan. Det er usandt.
 

Uddybning og andre eksempler på www.avisen.dk/sian

 

 

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd 

Havnen i Rønne
Krimi

Eftersøgt mand fundet død i havn

Retten i Næstved
Krimi

To dømt i stor amfetaminsag - bagmand mangler

Portræt Sarah Bro
Kendte

Nyt job til Sarah Bro

(Tallet set ude fra
Nyheder

3-årig faldt i vandet:

Pædagogerne opdagede intet

Delvis solformørkelse
Nyheder

Delvis solformørkelse over Danmark

billede af en højgravid Gosiame Thamara Sithole
Helt vildt

Kvinde fødte ti børn
- nu er hun forsvundet

Nyheder

Lussing til Macron skal give fængsel

portræt af jørgen leth
Kendte

Jørgen Leth ramt
af flere blodpropper

person bliver testet for covid-19
Corona

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

billede af en karryret
Mad og drikke

Risiko for din sundhed: Dit karrypulver kan være giftigt

Prognathodon
Dyreliv

Afsløring: Monster-øgle huserede i Danmark

Et flixtrain kører gennem Berlin
Nyheder

Guf for togelskere: Rutenet til 40 byer genopstår

Mønter og pengesedler
Nyheder

Kunde får erstatning for negative renter

Nyheder

Solformørkelse i dag
- det må du ikke gøre

billede af Ulrikke Toft Simonsen og Lord Siva
Kendte

Dansk stjernepar jubler: Vi venter en lille pige

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

mundbind der er smidt ud
Corona

Overblik:
Sådan åbner Danmark

Blå blink på politibil
Krimi

Mand dør efter styrt fra kran 

Prins Charles og Diana i 1981
Kongelige

Prinsesse Dianas bil til salg

Kvinde med meget stor mave
Helt vildt

Føder 10 børn på én gang

Scene fra den oprindelige nissebande
Film og TV

Tidlig julegave: 
Nissebanden 
vender tilbage

mand går op ad bakke
Rejser

Tag på bjergbestigning i Danmark

Lina Baun Danielsen i byretten
Underholdning

Line Baun anker i Se og Hør-sagen

Luis Enrique på fodboldbanen
Sport

Corona-alarm i EM-trup:

Indkalder 11 nye spillere

Portræt Magnus Heunicke
Corona

Epidemien er på tilbagetog