Du har måske hørt og læst, at flere er begyndt at forsikre deres løn, fordi de er bekymrede for at miste arbejdet i disse usikre tider.
Lønsikring kan være en god løsning, men der er regler og betingelser, som du bør sætte dig ind i for at sikre dig, at du er tilstrækkeligt dækket, hvis du bliver arbejdsløs.
- Som regel er lønsikring et supplement til dagpenge. Det er derfor typisk en betingelse, at man allerede indbetaler til en a-kasse, siger Karina Ransby, der er underdirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.
Det er muligt at få en fuld forsikring af sin løn uden dagpenge, og det vil normalt koste mere, tilføjer hun.
Lønsikring er primært tiltænkt medlemmer af en a-kasse. Selv om man er medlem af en a-kasse og kan få den højeste sats på godt 19.000 kroner før skat om måneden, vil de fleste opleve en nedgang i indtægten med dagpenge.
- Hvis man sidder med en stram økonomi, er man meget afhængig af sin indkomst. Så kan man have sværere ved at klare udgifterne i perioder med arbejdsløshed, siger Karina Ransby.
- Lønsikring giver derfor mest mening for dem, der har mest brug for at bevare den samme indtægt.
Den seneste tids høje inflation har skabt bekymring for den private økonomi i de danske husstande, i takt med at udgifterne stiger, og flere stillinger bliver nedlagt i hele landet.
Branchens seneste tal er for 2021, hvor 384.000 havde tegnet en lønsikring. Det er et fald i forhold til året før, hvor der var godt 3000 flere. Men den stigende bekymring for privatøkonomien peger i retning af, at antallet af forsikrede vil stige i 2022.
Man kan for eksempel få lønsikring i 6 eller 12 måneder og forsikre op til 90 procent af sin løn. Udbetalingerne beskattes som almindelig indkomst.
- Bliver man ledig, skal man huske, at man selv skal sørge for, at der fortsat bliver indbetalt til pensionsordning og de forsikringer, der er tilknyttet den, siger Karina Ransby og tilføjer:
- For langt de fleste vil forsikring ved tab af erhvervsevne blive betalt gennem en pensionsordning, og man bør sikre sig, at den ikke falder bort, selv om man bliver ledig i en periode.
Forsikringsselskaberne kræver typisk, at man har indbetalt til en lønsikring i periode på for eksempel 6 måneder, før man er dækket.
- Det er vigtigt at understrege, at lønsikring kun dækker ved ufrivillig ledighed. Der er altså ingen dækning, hvis man selv siger op, siger hun.
Ligesom med andre forsikringer er der forskel på, hvad lønsikring koster i de forskellige forsikringsselskaber. Prisen afhænger både af stilling og branche, størrelsen på den forsikrede indtægt, og hvor mange udbetalinger man ønsker.
Har man en årsløn på for eksempel 450.000 kroner, kan en lønsikring koste mellem 300-800 kroner om måneden. Det er en god idé at indhente tilbud fra flere forsikringsselskaber og nærlæse betingelserne.
- Jeg vil anbefale, at man som det første undersøger, om man kan få en god aftale gennem sin a-kasse eller fagforening, siger Karina Ransby.
Som selvstændig kan man også tegne en lønsikring og selv vælge, hvor høj en løn man vil forsikre.
/ritzau fokus/
Af Murat Tamer, Ritzau Fokus