Størstedelen af landets godt og vel 40 elnetselskaber har allerede indført et nyt tarifsystem, som blandt andet betyder, at der bliver indført flere lastperioder i løbet af døgnet.
Og fra 1. januar 2024 tilslutter flere elnetselskaber sig listen.
Ifølge interesseorganisationen Green Power Denmark, der er en af hovedaktørerne bag den nye tarifmodel, vil omkring 95 procent af danske elkunder fra årsskiftet være omfattet.
Et af de selskaber, der indfører den nye tarifmodel ved årsskiftet, er blandt andet det største elnetselskab i Jylland, N1, som forsyner cirka 800.000 hjem og virksomheder med strøm.
Med tarifmodel 3.0, som den bliver kaldt, er der fremover tre lastperioder i døgnet, hvor der førhen kun har været to.
Det betyder, at tarifprisen - altså det, du betaler for at få transporteret strømmen ud i din stikkontakt - er højere og lavere i løbet af døgnet.
Har du derfor mulighed for at flytte dit forbrug, kan der være penge at spare, lyder det fra Christian Sand, der er forbrugerpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.
- Nettariffen er en stor del af elkundens samlede elpris, så det kan være en god idé at tænke over, hvornår du bruger strømmen, siger han og fortsætter:
- Selv om elprisen i øjeblikket stadig er lavere end for et års tid siden, så betyder den nye model, at prisen godt kan gå hen og blive ret høj, hvis man ikke tænker over, hvordan man bruger strømmen.
Modsat er det ligeledes muligt at få væsentligt billigere strøm, hvis du rammer et godt tidspunkt, lyder det.
Fra klokken 00.00-06-00 vil der være lavlast, mens der fra klokken 06.00-17.00 og igen fra 21.00-24.00 vil være højlast. Spidslasten er fra klokken 17.00-21.00.
Derudover er tarifprisen også sæsonbestemt, så du betaler mere i vinterhalvåret, end du gør i sommerhalvåret.
Christian Sand råder til, at du altid kigger på den samlede elpris, når du skal beslutte, hvornår på døgnet du skal tænde for de store, strømsugende apparater som vaskemaskinen eller elbilen.
- Uanset hvilken aftaletype du har med dit elselskab - det kan være en timeafregnet aftale eller en fastprisaftale per kvartal - så betaler alle forbrugere i et lokalområde det samme per kilowatt-time for at få transporteret strøm.
Der er forskel på nettariffens størrelse, alt efter hvor du bor i landet. Det er de lokale elnetselskaber, der fastsætter den lokale nettarif ud fra deres omkostninger til at drive elnettet.
- Se altid på den samlede pris, for tarifprisen er uafhængig af den variable strømpris, og hvor meget det eksempelvis blæser udenfor. Der findes flere apps og hjemmesider, som kan vise dig den samlede pris, siger Christian Sand.
Tarifmodellen har til formål at motivere danskerne til at sprede deres strømforbrug ud på døgnets 24 timer.
Dermed udnyttes elnettet bedre, og det skal udbygges i mindre grad, som er dyr.
- Elnettet udbygges med henblik på den maksimale belastning. Og den her udbygning er også noget, vi betaler til som forbrugere, siger Christian Sand.
- Så hvis vi som elkunder kan flytte noget forbrug, så vi undgår, at elnettet bliver overbelastet og skal udbygges ekstra meget i fremtiden, vil det for forbrugere og på samfundsplan give en besparelse på langt sigt.
Danskerne har været rigtigt gode til at flytte elforbruget til de perioder, hvor elnettet er mindst belastet.
Ifølge tal fra interesseorganisationen Green Power Denmark er forbruget i den spidsbelastningsperiode fra klokken 17 til 21 faldet med ti procent siden 2020.
FAKTA: Billigere strøm i bestemte perioder
- Lavlast fra 00.00 til klokken 06.00 (her er strømmen billigst).
- Højlast mellem klokken 06.00 og 17.00 samt 21.00 og 00.00.
- Spidslast mellem klokken 17.00 og 21.00 (her er strømmen dyrest).
- Tarifferne i højlast og spidslast vil være lavere i sommerhalvåret, hvor der typisk er mere ledig kapacitet i nettet.
FAKTA: Elselskaber med ny tarifmodel
Elselskaber, der allerede har indført tarifmodel 3.0 per 1. september 2023:
- Cerius
- Elektrus
- Elnet Midt
- Nakskov Elnet
- NKE-Elnet
- Radius Elnet
- Trefor El-Net
- Trefor El-Net Øst
- Vores Elnet
- Zeanet
- Sunds Elforsyning
- Midtfyns Elforsyning
- Dinel
- Konstant
- Hammel Elforsyning Net
- Nord Energi Net
- RAH Net
FAKTA: Elselskaber, der indfører tarifmodel 3.0 den 1. januar 2024:
- N1
- NOE Net
- Ravdex
- Veksel
- Vildbjerg Elnet
Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus