Middelfart, Esbjerg og Aarhus har som en direkte konsekvens af de stigende energipriser valgt at aflyse årets opsætning af deres udendørs skøjtebaner.
Skøjtebanerne plejer at være opført vinteren over.
- Sådan en skøjtebane er en dyr fornøjelse. Lige nøjagtig i år, hvor man skruer ned for varmen, ønsker vi at sende et politisk signal, fortæller Jakob Lose (V), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune.
En gennemsnitlig udendørs skøjtebane bruger 30.000 kilowatt-timer på en vintersæson, fortæller han. Til sammenligning bruger en almindelig familie i Danmark 4500-kilowatt-timer årligt.
- Det er rigtig mange penge, når energipriserne ligger det sted, som de gør nu, siger Jakob Lose.
Det vil kunne mærkes på bylivet, at skøjtebanen ikke er der.
- Der bliver ikke lige så meget liv og glæde nede på torvet i Esbjerg, som der plejer at være. Og vi kan jo heller ikke afvise, at det vil have en afsmittende effekt på handelslivet.
- Men vi kunne nå at bremse opsætningen, så det er det, vi har besluttet, siger Jakob Lose.
Også i Middelfart mener man, at det er en forkert prioritering at sætte skøjtebanen op i år. Det fortæller Mette Ahlmann, der er eventmanager ved Brobygning Middelfart, som står for skøjtebanen i Middelfart.
- Hvis vi står over for nedlukninger af strøm, skal vi ikke bruge en masse penge på at have en dyr skøjtebane kørende, fortæller hun.
Aarhus' skøjtebane bliver heller ikke opført i år. Det skriver Aarhus' kulturforening Sport & Fritid på sin hjemmeside.
- Desperate tider stiller krav til alvorlige handlinger. Vi skal som kommune gå foran og bidrage til, at vi kommer bedst muligt gennem krisen, siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Rabih Azad-Ahmad.
Regeringen opfordrede på et pressemøde den 8. september kommunerne til at spare på energien. Blandt andet blev det vedtaget, at temperaturen i offentlige bygninger vil blive sænket til 19 grader fra 1. oktober.