Flemming Vinther: Løhde vil stjæle vores rettigheder!

Flemming Vinther er helhjertet fagforeningsmand og brænder for den danske model som grundlag for et stærkt offentligt og privat arbejdsmarked og for det danske velfærdssamfund.

Som formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg spiller han en hovedrolle ved de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Her er han nemlig topforhandler for de 180.000 statsligt ansatte, ligesom han var det i 2015, 2013 og 2011.

Op til forhandlingerne om OK18 har Flemming Vinther efterlyst et opgør med den finansministrielle logik, der dræner de statslige arbejdspladser for energi og engagement. Statens ansatte skal ikke betale for regeringens konsekvente underfinansiering af den offentlige sektor, lyder det, under parolen ’nok er nok.

Til daglig er Flemming Vinther formand for HKKF, fagforeningen for konstabler og korporaler i hæren og for de statsligt ansatte på LO-området i OAO-Stat, ligesom han sidder i LO Daglig Ledelse.

Flemming Vinther vil blogge om overenskomstforhandlingerne fra et lønmodtagerperspektiv.

HVOR BIZART DET end kan virke, så er vi kun syv måneder efter slagsmålet om OK18 på vej ind i en voldgift om den betalte spisepause.

Sagen handler om, at arbejdsgiverne på seks skoler har fjernet medarbejdernes ret til betalt spisepause. Det gjorde de før OK18. Det var et brud på overenskomsten.

Det har vi forsøgt at rette op på ved at få Moderniseringsstyrelsen til at bede deres lokale ledere om at efterleve overenskomstaftalen. Konkret ved at sikre at de mere end 1.000 medarbejdere på skolerne får den spisepause, som de hele tiden har haft ret til.

Egentlig meget enkelt, synes jeg. Men det synes Moderniseringsstyrelsen ikke. De fastholder, at fordi spisepausen var væk før OK18, så har medarbejderne heller ikke ret til den fremover.

Men at ledelsen har gjort noget forkert før OK18 retfærdiggør ikke, at de bliver ved med at gøre noget forkert. At de har brudt aftalen i flere år, giver dem ikke lov til at blive ved med at bryde aftalen.

VED OK18 LYKKEDES DET at opnå enighed om retten til betalt spisepause. Som det fremgår af forliget “Parterne er enige om, at retten til betalt spisepause ekspliciteres som en overenskomstmæssig ret, hvor en sådan ret består i dag.” Derefter burde der ikke kunne opstå tvivl. De ansatte på de omstridte skoler er jo netop ansat på overenskomstområder hvor retten til betalt spisepause også gjaldt inden OK18. Så de har ret til betalt spisepause. Punktum.

Det bizarre i sagen er, at de seks skoler er omfattet af overenskomster, hvor den betalte spisepause er en rettighed. Og at Moderniseringsstyrelsen og Innovationsministeren alligevel fastholder, at de ansatte på skolerne ikke skal have den ret.

I en pressemeddelelse skriver Moderniseringsstyrelsen: ”Vi står fuldstændig ved forårets overenskomstaftale. Alle medarbejdere på de statslige arbejdspladser, der før OK18 havde betalt spisepause har det også fremover. Vi mener bare, at skolerne er en udvidelse af OK18-aftalen”

Men skolerne er ikke en udvidelse af aftalen. De har hele tiden været omfattet af overenskomst med ret til betalt spisepause. Ledelsen har bare ikke overholdt aftalen.

Derfor handler sagen ikke om, at nye grupper skal have betalt spisepause. Den handler om, at mere end 1.000 ansatte er blevet snydt for deres spisepause før OK18. Og nu vil Moderniseringsstyrelsen ikke være med til at håndhæve aftalen ved at give dem spisepausen igen.

MODERNISERINGSSTYRELSEN  udtaler i samme pressemeddelelse: ”Vi kan sagtens se udfordringen for skolerne. Derfor har vi også forsøgt at finde fælles løsninger og tilbudt fagforeningerne at udvide aftalen, så den også kommer til at gælde for de medarbejdere på skolerne, der ikke havde betalt spisepause før OK18. Det har fagforeningerne ikke været indstillet på, og så må vi have sagen prøvet ved en voldgift”

Det er jo fint, at Moderniseringsstyrelsen kan se udfordringerne. Det virker bare ikke som om, at de tager dem rigtig seriøst. I hvert fald var deres ”tilbud” at reducere medarbejderens løn i bytte for at de får en spisepause. De vil altså lade medarbejderne betale for en rettighed, som de allerede har, og som vi sammen sloges for at sikre ved OK18.

IGEN STÅR VI overfor en arbejdsgiver som forsøger at stjæle vores rettigheder. Både på de lokale arbejdspladser og centralt i Moderniseringsstyrelsen. Det ville vi ikke acceptere ved OK18. Og det kommer vi ikke til at acceptere nu.

Derfor fører vi nu sagen i det fagretslige system. Sådan er ”mekanikken” i aftalesystemet, når der er uenigheder. Men at vi skal have denne uenighed nu, efter at have brugt dage, uger og måneder på netop dette spørgsmål ved OK18, kan alene opfattes som en provokation fra vores minister og statslige arbejdsgiver.

Vi var klar til at lægge OK18 bag os. Vi er klar til at lave aftaler og i fællesskab at skabe attraktive arbejdspladser på statens område. Det er vores arbejdsgiver tydeligvis ikke.

Det gør mig ærgerlig, og det gør mig vred. Ærgerlig, fordi det vil stå i vejen for gode aftaler til gavn for vores medlemmer og statens medarbejdere, at klimaet og tilliden atter får en ”mavepuster”. Og vred, fordi det er en helt igennem uanstændig opførelse fra en arbejdsgiver anno 2018.

JEG ER DYBT FRUSTRERET over, at vi nu igen skal have et slagsmål om den betalte spisepause. Det havde vi så rigeligt af ved OK18. Men offentlig ansatte skal kunne have tillid til, at ministerens underskrift betyder noget. De skal vide, at arbejdsgiver ikke kan komme som en tyv om natten og stjæle deres rettigheder. Og de skal vide, at vi altid – som i hver evig eneste gang – er klar til at kæmpe, når medlemmernes rettigheder krænkes.

Derfor er vi selvfølgelig klar til at føre sagen i en voldgift. Og derfor handler sagen om mere end de 1000 medarbejdere på skolerne– selvom det i sig selv er alvorligt nok.

Derfor er jeg også taknemmelig for den opbakning, kollegerne på skolerne allerede har fået fra andre offentligt ansatte og andre borgere. Jeg håber, at det kan være med til at overbevise ministeren om at leve op til aftalen. Og jeg ved, at opbakningen betyder meget, for de kolleger der lige nu må arbejde 2,5 mere om ugen uden at få en krone for det, fordi deres arbejdsgiver ikke overholder vores aftaler.

Vi har før vist, at sammen er vi stærke. Lad os vise det igen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Krimi

Tavshed efter tilfældig kæmpefangst af hash: 57-årig havde bilen fyldt

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel:

Her må du IKKE 

drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold