Er laks, sardiner og frisk makrel fast inventar på spisebordet, og husker du at tage din daglige dosis fiskeolie? Så kan det være, at du er mindre aggressiv.
Sådan lyder påstanden i hvert fald i en metaanalyse, skriver Videnskab.dk.
Neurokriminologen Adrian Raine står bag studiet og har opsummeret resultaterne af eksisterende forskning på området. På den baggrund mener han, at omega-3 er en sund, billig og sikker metode til at reducere aggressivitet hos børn og voksne.
Ifølge Michael Lewis, der er grundlægger af Brain Health Education and Research Institute, viser studiet, hvad tidligere forskning allerede har vist:
- Omega-3 er antiinflammatorisk, og hvis du mindsker inflammation, kan du mindske aggressivitet, siger han til Videnskab.dk.
Inflammation er en betændelsesreaktion, som kroppens immunforsvar selv skaber, og som kan føre til sygdomme som diabetes og dårligt mentalt helbred – og derved aggression.
Sofi da Cunha-Bang er postdoc ved Neurobiology Research Unit på Rigshospitalet. Hun har forsket i neurobiologiske mekanismer involveret i aggressiv adfærd og påpeger, at der ikke findes én bestemt receptor, der gør dig aggressiv, og derfor heller ikke én bestemt kur.
- Aggressivitet kan opstå på grund af biologiske faktorer i hjernen, men også gennem sociale og kulturelle faktorer såsom opvækst med vold eller andre traumer, fortæller hun til Videnskab.dk.
Hun fortæller, at det er sandsynligt, at omega-3 kan have en effekt på hjernens funktion, fordi omega-3 er antiinflammatorisk og på den måde kan være gavnlig for hjernens funktion og muligvis reducere aggressivitet.
Hun tror dog ikke, at det virker i sådan en grad, at man vil begynde at sende voldsmænd ud af fængslerne, fordi de er begyndt på omega-3-tilskud.
I analysen har man samlet resultaterne fra 29 randomiserede forsøg, der er udført i 19 laboratorier fra 1996 til 2024 og omfatter 3.918 deltagere.
Deltagerne har gennemsnitligt været ‘under behandling’ med omega-3 i 16 uger, og hos dem har man fundet en beskeden, men virksom effekt. Nemlig en; "30 procents reduktion af aggression på tværs af alder, køn, diagnose, behandlingsvarighed og dosering".
Analysen er en sammenfatning af forskellige studier, og derfor er der blevet brugt forskellige metoder til at måle aggressivitet og effekten af omega-3.
Nogle har undersøgt omega-3’s effekt på følelser, for eksempel depression og aggressivitet. Andre har undersøgt effekten på inflammationsniveauet hos gigtpatienter – tesen er, at meget inflammation i kroppen øger aggressiviteten.
På tværs af studierne finder forskerne en sammenhæng mellem indtag af omega-3 og reducering af aggression. Det er dog ikke det samme, som at der findes en årsagssammenhæng. Det vil sige, at man ikke med sikkerhed kan sige, at det er omega-3, der har en effekt, men at der kan være andre faktorer i spil.
- Jeg tror, at tiden er inde til at implementere omega-3-tilskud for at reducere aggression, fortæller studiets hovedforfatter Adrian Raine alligevel til mediet Penn Today.
- Omega-3 er ikke en mirakelkur, der skal løse alle problemer med vold i samfundet. Men kan det hjælpe? Baseret på disse resultater er vi overbeviste om, at det kan det, og vi bør begynde at handle efter den nye viden, vi har, opsummerer han ifølge Videnskab.dk, hvor du i en podcast også kan høre mere om teorierne bag omega-3 og aggressiv adfærd og blive klogere på fedtsyrernes positive effekter på hjernen.
Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan får man omega-3 uden at spise harsk fiskeolie?
Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Fedt kan gøre dig mere social og mindre aggressiv