Danske virksomheder køber narkotest i tusindvis for at stoppe personale, som er påvirket af hash eller kokain. Transport- og byggebranchen er således storforbruger af testene, fordi det her kan gå grueligt galt, hvis de ansatte er påvirkede.
»Jeg sælger mange narkotest til mellemstore virksomheder i de brancher,« siger Robert Blum fra Blumlab, der sælger narkotest.
Hos nordens største firma på området, Ferle, som blandt andet tester ansatte hos svenske Volvo, mener man, at Danmark halter bagefter, når det handler om at tage problemet med påvirkede ansatte seriøst.
»Vi er alt for liberale herhjemme, når det gælder narko. Når vi kommer ind i en ny virksomhed, så opdager vi, at to ud 100 er narkopåvirkede. Og de, som ryger hash, skifter til virksomheder, som ikke tester. Desuden vil jeg gerne sige, at en alkohol- og narkopolitik bare er et stykke papir og er ligegyldig, hvis den ikke bliver fulgt op af test,« siger direktør Hardy Djurhuus.
Således tester 70 ud af de 100 største svenske virksomheder i dag ansatte for narkotika. Næsten halvdelen beder endda jobansøgere aflevere en ren narkotest, før de kan blive ansat.
Svenske tilstande
Et lignende omfang af narkotest er på vej i Danmark.
»Vi overvejer at narkoteste jobansøgere. Men snakker også om en generel narkotest med fagforeningen,« siger direktør Peter Rosenberg fra Dansikring med 1.000 danske ansatte.
Nogle af de virksomheder herhjemme, der allerede i dag beder ansatte stille op til en narkotest, er Mærsk, Hydro Aluminium og Connex. En fjerde er DFDS, der har måttet fyre 14 ansatte for at have røget hash og en for at have heroin i blodet siden 2003.
Hydro Alminimum med 900 ansatte i Tønder begyndte at narkoteste i foråret.
»Men vi gør det kun, når vi har en konkret mistanke om, at vedkommende er påvirket,« siger administrerende direktør Bo Lybæk.
Narko lugter ikke
Det samme gør busselskabet Connex, der dog netop nu overvejer at lave test af tilfældige ansatte, da man jo ikke kan se og lugte, hvis en ansat er påvirket af narko.
En af de førende danske narkotikaeksperter, overlæge Henrik Rindom fra Hvidovre Hospital, er flere gange blevet taget med på råd af danske virksomheder.
»Det kan jo grueligt galt, hvis buschauffører, flymekanikere og stilladsansatte er påvirkede. Det er forkert, når folk tror, at narkopåvirkede altid er unge mennesker,« siger Henrik Rindom.
En del af dem, som han har behandlet, har således fast job. Han mener, at det er fagforeningens opgave at tage emnet op ? også for de ansattes skyld.
»Men der er faktisk en dom, der viser, man må nyde en øl til sin frokost. Men vi har intet imod test hos folk, der skal være klar i hovedet som buschauffører og brandfolk. Bare det sker efter aftale med de ansatte,« siger Peter Nisbeth, advokat i arbejdsret hos LO.