Finanskrisen: Kunne du heller ikke sælge dit hus?

Da salget af ejerlegligheder i København gik stå, gik salget af boliger i stå på det øvrige Sjælland. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Under finanskrisen styrtdykkede boligmarkedet i flere sjællandske byer, skriver Boliga.dk. Nogle steder faldt antallet af solgte villaer og rækkehuse med helt op til 83 procent.

Troede du også fuldt og fast på, at der selvfølgelig var en køber til dit hus?
Selvfølgelig var der da det, men så alligevel ikke.

Finanskrisen ramte det danske boligmarked som en faldskærmsudspringer, der trækker i snoren til skærmen.

Det hele gik nærmest i stå og de gode statistikker dalede langsomt nedad.
Specielt på Sjælland var opbremsningen af solgte boliger udpræget. Optimismen havde sendt folk og familier ud af hovedstaden til byer over det meste af Sjælland.

Således kunne ejendomsmæglerne i 2006 i den vestsjællandske by Høng sætte solgt-mærkatet på 165 villaer og rækkehuse. Tre år efter var det kun 28 adresser i den vestsjællandske by, der skiftede hænder.

Det skriver Boliga.dk.

Høng skraber med et fald på 83 procent dermed bunden af en liste, som er sørgelig læsning for folk der i perioden havde "til salg"-skiltet stående ved vejen.

Samme tendens gjorde sig nemlig gældende i flere af regionens andre små byer som Glumsø, Rønnede og Mørkøv. Har var nedgangen på mere end 80 procent.

- Udstrømningen til Sjælland fra hovedstaden udeblev da krisen ramte. De, som ellers flyttede ud og etablerede sig uden for byen, kunne ikke komme af med deres dyre lejligheder. De blev teknisk insolvente i krisen, og derfor faldt det sjællandske marked, forklarer Morten Skak, der er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi ved Syddansk Universitet, til Boliga.dk.

I toppen af listen ligger Aalborg som den by, hvor antallet af solgte villaer og rækkehuse under krisen tog det mindste fald. Forskellen på det bedste salgsår i 2006 og det værste i 2012 var 29 procent.

Boliga.dk's undersøgelse viser desuden, at blandt de 30 byer med krisens laveste fald i salget af villaer og rækkehuse er Esbjerg, Nørresundby, Tilst, Risskov, Kolding og Aarhus, hvor markedet i Aarhus V fra 2005 til 2009 faldt med 45 procent.