Det er i stigende grad personale fra Thailand og Filippinerne, der svinger støvsugeren og rører i gryderne på hoteller og restauranter i Grønland.
Siden januar 2011 har 81 filippinere og 39 thailændere skiftet tropesol ud med nordlys, skriver Avisen.dk.
Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at de to asiatiske nationaliteter tegner sig for flest arbejdstilladelser til Grønland.
Det kun 57.000 indbyggere store samfund er ramt af en arbejdsløshed på otte procent, og derfor sætter indvandringen fra Asien sindene i kog hos fagbevægelsen.
- Det skærer lidt i øjnene, når vi samtidig har høj ledighed blandt hjemmehørende ufaglærte, siger Jess G. Berthelsen, der er formand for den grønlandske hovedorganisation SIK til Avisen.dk.
Ifølge Grønlands Statistik er arbejdsløsheden i Grønland på det højeste niveau siden 1989. I september blev der registreret 2628 arbejdsløse.
Det er hovedsageligt hotel- og restaurationsbranchen, som i de senere år har øget antallet af medarbejdere med asiatisk baggrund. Blandt andet stammer 60 procent af personalet i house-keeping på luksushotellet Hotel Hans Egede fra Sydøstasien.
Ifølge den grønlandske arbejdsgiverorganisation GA har flere virksomheder svært ved at rekruttere lokalt til ufaglærte job - på trods af et højt antal ufaglærte ledige.
- Jeg vil meget nødig hænge de ledige ud, men vi må konstatere, at vores medlemmer oplever nogen underlige paradoksproblemer, siger direktør Brian Buus Pedersen til Avisen.dk.
Jørgen Pedersen, der beskæftiger knap 100 medarbejdere fordelt på otte restauranter og beværtninger i Nuuk, bekræfter, at det er svært at finde arbejdskraft i Nuuk, selvom han gerne ville.
- Det er ekstremt dyrt at ansætte udefra. Hvis vi kunne rekruttere vores personale lokalt, ville min bundlinje være halvanden million større, siger han til Avisen.dk.
Ifølge SIK's oplysninger får de udenlandske ansatte en overenskomstsvarende løn, selvom de ikke arbejder på overenskomst.
/ritzau/