FDM ser stadig fuld fart på leasingbiler efter indgreb

Regeringen har grebet ind overfor leasingselskabers afgiftsfinte, men har ikke sat prop i hullet, lyder det.

Regeringen har gjort et lovhul mindre for leasingbranchen, men det eksisterer stadig, lyder det onsdag fra bilejernes organisation, FDM, og branchen selv.

Leasingselskaberne kan fortsat sikre sig stor rabat på registreringsafgiften på nye biler, selv om regeringen har grebet ind.

Leasingbiler skal fremover have genberegnet deres værdi og registreringsafgift efter fire måneder ifølge indgrebet.

Men så kan leasingbranchen bare indføre korte leasingkontrakter på tre måneder. Ifølge afdelingschef Torben Lund Kudsk, FDM, er regeringens lovindgreb en nødløsning.

- Man forsøger at lappe det eksisterende og meget komplicerede afgiftssystem. Det er meget svært at se, hvad konsekvenserne bliver, det er en meget kreativ branche.

- Skulle vi for alvor sikre, at den samme bil betaler den samme afgift, skulle vi over i et teknisk system og ikke et værdibaseret, siger han.

Lovhullet skyldes, at registreringsafgiften på en leasingbil beregnes ud fra indkøbsprisen. Men den genberegnes, når leasingaftalen udløber - denne gang ud fra markedsprisen.

Det vil ofte betyde, at selskabet har ret til at få refunderet registreringsafgiften.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, er bortrejst i denne uge. Men på en sms forklarer hun, at partiet er opmærksom på problematikken.

- Vi har aftalt, at vi følger leasingområdet nøje, og hvis det viser sig, at de laver nye måder at omgå registreringsafgiften på, så er vi åbne over for yderligere stramninger, skriver hun.

Det er imidlertid ikke godt nok, hvis man spørger Jesper Petersen, der er skatteordfører for Socialdemokratiet.

Han mener, at det er urimeligt, at mange kører rundt i leasingbiler, der reelt ikke bliver pålagt registreringsafgift, mens andre betaler fuldt ud ved et almindeligt bilkøb.

- Skatteministeren lovede at sætte en stopper for den situation, men nu hører vi fra leasingbranchen, at de allerede har fundet et nyt smuthul og er ved at indrette sig efter det. Det er simpelthen ikke godt nok.

- Skatteministeren har klokkeklart lovet at sætte en prop i det hul - og nu må han levere, lyder det fra Jesper Petersen.

/ritzau/