På Falster mener danske arkæologer, at de har fundet noget helt særligt. For mellem Sydmotorvejen og landsbyen Eskilstrup er arkæologerne stødt på – det, de mener er – en kælder.
Et 5.000 år gammelt fund, som i fald vil være den første kælder fra den yngre stenalder (fra 3.900 til 1.800 f.v.t.), man har fundet i Danmark. Det skriver Videnskab.dk.
Det tvinger os ifølge forskerne til at stille nye spørgsmål til, hvad vi ved om, hvordan bønder har boet og levet dengang. Det siger Marie Brinch, arkæolog og museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster og en af forskerne bag studiet, til Videnskab.dk.
- Fundet i sig selv er det mest opsigtsvækkende. Det er uhyre sjældent, hvis ikke ligefrem unikt, siger hun.
Det er Lasse Vilien Sørensen, der er arkæolog og seniorforsker ved Nationalmuseet, og som ikke har bidraget til studiet, enig i. Men han er dog ikke helt så sikker på, at der faktisk er tale om en kælder.
- Alle andre ville sige, at der var tale om forsænkede gulve. Men forskerne bag er modige og siger ’nej, vi har fundet en kælder’. Det er dejligt, at de tør det, siger han.
- Det tvinger os andre arkæologer til at gå tilbage og se på tidligere fund.
For som Lasse Vilien Sørensen siger, så rejser fundet flere spørgsmål, end det besvarer.
Huset, som Marie Brinch og hendes kolleger har udgravet, er bygget i flere faser. Her har de fundet sporene efter nedgravede stolper, et gulvlag og det, som de tolker som en stensat kælder.
I fordybningen fandt forskerne potteskår og flintaffald. På den måde kan kælderen både have været brugt til opbevaring eller været et integreret rum i huset, fortæller Marie Brinch. Hun hælder dog mest til den sidste mulighed.
- Min tanke er, at det har været et integreret rum, snarere end det vi forstår ved en kælder, hvor man opbevarer ting, siger hun.
Dermed erkender hun også, at det er i mangel af et bedre ord, at de kalder det for en kælder. Og det er også Lasse Vilien Sørensens anke. For hvordan definerer man, hvad der er en kælder? I perioden umiddelbart efter, har man også fundet eksempler på huse med forsænkede gulve.
- Så hvad er forskellen på den her kælder og de forsænkede gulve, der kom sidenhen? Det synes jeg godt kunne udfoldes mere i studiet, siger Lasse Vilien Sørensen.
Han fortæller, at de første klokkeklare eksempler på kældre i Danmark først er fra omkring år 500 til 100 f.v.t. Her var kældrene en-to meter dybe, og man har fundet rester efter større lerkar med korn og kød, der var blevet opbevaret dernede. Til sammenligning var fordybningen på Falster 40 cm, og forskerne har ikke kunnet bevise, at der har været gulv lagt ovenpå.
Men uanset om det er en kælder eller ej, er studiet opsigtsvækkende, mener Lasse Vilien Sørensen.
Styrken i studiet er nemlig, at forskerne med meget stor sikkerhed kan sandsynliggøre, at ’kælderen’ blev bygget som en del af huset fra perioden. Og dermed er “kælderkonstruktionen” meget ældre end dem, man tidligere har fundet, siger han.
Læs mere fra Videnskab.dk:
Kæmpe vikingegravplads fundet - på ingen måder hverdagskost
Målløse arkæologer finder høj middelaldermand med kæmpesværd