Flere containere fyldt med forfalskede skønhedsprodukter, der blev tilbageholdt ved en aktion i Københavns Havn, har været centrum for international terrorefterforskning med told- og efterretningsvæsener fra både Danmark, England og USA. Sagen fra september 2002 har aldrig været omtalt i Danmark, men fremgår af Interpol-rapporten »The Links between intellectuel property crime and terrorist financing.«
De mere end tusind kasser med forfalskede mærkevareshampooer, cremer og parfumer Skat fandt ved aktionen, var sendt til Danmark fra Dubai af et al- Quaeda-medlem og skulle videre til England.
»Det er svært at svare på om alle pengene fra denne trafik gik til al-Quaeda, eller om de kun fik overført nogle af pengene,« skriver Interpols generalsekretær Ronald K. Noble i sin udtalelse om sagen.
Mærkevarer og terror
Skats Task Force Varemærkeforfalskning vil ikke udtale sig om den konkrete sag, hvor de henviser til Politiets Efterretningstjeneste.
»Men der har internationalt været flere eksempler på, at forfalskede mærkevarer er brugt til terrorfinansiering. Eksempelvis kender jeg sager fra Irland,« siger Trine Dancygier, leder af Skats indsats mod forfalskede varer.
Sidste år tilbageholdt Skat falske Gucci-tasker, Global-knive, medicin og legetøj for 77 millioner kroner mod blot for 20 millioner i 2003.
Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra Politiets Efterretningstjeneste.
De tætte bånd mellem kopiprodukter og terrorisme fremgår ellers af rapporter fra blandt andet Interpol og The International AntiCounterfeiting Coalition.
I en terroristmanual fra al-Quaeda fra 2002 står, at falske varer kan bruges til at tjene penge til terroraktioner, skriver nyhedsbureauet Press Association.
Og Interpol peger på tre sager, hvor libanesere har smuglet forfalskede varer for at finansiere Hizbollah – i en af sagerne er to libanesiske brødre idømt 225 års fængsel for falske Marlboro-cigaretter i North Carolina, USA.
Terrorforbindelsen til falske varer har Dansk Forening til Bekæmpelse af Produktpirateri kendt længe.
»Men det skræmmende er, at forfalskede varer, der finansierer terrorisme nu, er uden for vor gadedør. Hvis man ikke kan se det forkerte i tyveri af varemærker, så viser det her, hvorfor man skal lade det falske Rolex-ur være. Fortjeneste på falske varer er så uhyggelig høj, at det tiltrækker terrorister og organiserede kriminelle,« siger advokat Hanne Weywardt fra foreningens bestyrelse.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.