FAKTA: TDC blev grundlagt for mere end 100 år siden

Et konsortium har tilbudt at købe aktier af de nuværende TDC-aktionærer til en pris af 50,25 kroner per aktie. (Foto: Foto: Torkil Adsersen/Scanpix)

Historien om TDC starter i København i 1882, hvor Kjøbenhavns Telefon Selskab (KTS) blev grundlagt.

Et konsortium bestående af tre pensionskasser og den australske investeringsbank Macquarie har tilbudt at købe telegiganten TDC til en samlet pris af 41 milliarder kroner.

Her kan du læse mere om TDC's historie:

* TDC er Danmarks største teleselskab og udbyder af telefoni, tv og bredbånd til private og erhvervsdrivende.

* TDC har samtidig aktiviteter i Norge via selskabet Get, men solgte i juni 2016 sit svenske datterselskab.

* Historien om TDC starter helt tilbage i august 1882, hvor den københavnske finansmand C.F. Tietgen stifter Kjøbenhavns Telefon Selskab (KTS), senere kaldet Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab (KTAS).

* I årene efter stiftes Jydsk Telefon-Aktieselskab, Statstelefonen i Sønderjylland og Fyns Telefon.

* I 1990 besluttede Folketinget at samle de regionale teleselskaber, KTAS, Jydsk Telefon, Fyns Telefon og Tele Sønderjylland, i et statsejet holdingselskab.

* Staten satte gang i privatiseringen af Tele Danmark i 1994. I 1997 blev de resterende aktier solgt til amerikanske Ameritech, der senere blev overtaget af SBC.

* Tele Danmark skiftede navn til TDC i 2000.

* I 2005 dannede fem kapitalfonde selskabet Nordic Telephone Company ApS (NTC) og overtog 87,9 procent af aktierne i TDC.

* I december 2010 sendte NTC TDC-aktien tilbage på Københavns Fondsbørs og reducerede sin aktieandel til 59,1 procent.

* Tv-aktiviteterne blev ved sammenlægningen i 1990'erne samlet under navnet Tele Danmark Kabel TV, der siden blev til YouSee. YouSee-brandet dækker i dag alle privatkunder, hvad enten de har tv-abonnement eller ej.

Kilder: TDC, Den Store Danske, Ritzau.

/ritzau/