FAKTA: Smukfest bruger 50 millioner kroner på musikken

Rasmus Seebach skal efter planen lukke Bøgescenerne søndag aften, men som dansk kunstner får han formentlig lavere løn for at fylde Bøgeskoven med lyd og glade mennesker, end de udenlandske kunstnere gør. De er nemlig økonomitunge. (Foto: Foto: David Leth Williams/arkiv/Scanpix)

Musikbudgettet er øget med 25 procent siden sidste år, og det er især udenlandske kunstnere, der er dyre.

Onsdag begynder musikken at buldre i trækronerne, når den 39. udgave af Smukfest i Skanderborg går i gang.

Her kan du blive klogere på nogle af tallene bag Smukfests musikprogram:

* Udviklingen i Smukfests musikbudget er steget eksplosivt de seneste år, og i 2018 bruges 50 millioner kroner på musik. Det er cirka 10 millioner kroner mere end sidste år og det højeste beløb nogensinde i festivalens historie.

* Da sangerinden Björk i 1998 var på programmet, udgjorde musikbudgettet et rekordhøjt beløb på otte millioner kroner.

* Syv år senere - i 2005 - steg budgettet til omkring 10,5 millioner kroner, og siden da er udviklingen eskaleret.

* I 2007 lå budgettet på 15,5 millioner kroner, i 2008 var det 17 millioner kroner, mens det i år altså lander på 50 millioner kroner.

* Da pladesalget er styrtdykket de seneste år, tjener musikere ikke nær så meget på at udgive plader, som de tidligere har gjort.

* Det betyder, at de tager et langt højere beløb for at spille koncerter.

* Ved årets musikprogram er op mod 90 procent af kunstnerne danske, mens de resterende cirka 10 procent dermed er udenlandske navne.

* Festivalen oplyser ikke priser for de enkelte musikere, men ifølge talsmand Poul Martin Bonde går cirka halvdelen af pengene i festivalens musikbudget til udenlandske kunstnere.

Kilde: Smukfest.

/ritzau/