FAKTA: Løkke vil lade apoteker forlænge kronisk syges recept

Regeringen præsenterer udspil til sundhedsreform (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Regeringen vil med et nyt sundhedsudspil nedlægge regionsråd og fokusere mere på nærhed i patientbehandlingen.

Når folk med kroniske sygdomme skal til tjek eller behandling, skal det oftere foregå tæt på patienten frem for på sygehusene.

Det mener regeringen, som i sit sundhedsudspil lægger op til at nedbringe antal ambulante sygehusbesøg med 500.000 om året i 2025 blandt andet ved at behandle kronikere tættere på hjemmet.

Kronikere tæller blandt andre folk med lungesygdommen KOL, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og muskelskelet-lidelser. Også folk med let til moderat angst eller depression kan få gavn af nære behandlingsmuligheder.

Få indblik i, hvilke forskelle regeringen lægger op til at lave blandt andet til gavn for kronikere:

* Der skal være flere sundhedshuse, hvor eksempelvis praktiserende læger, sygeplejersker og psykologer arbejder sammen og skal stå for at behandle blandt andre flere kronikere.

* På den måde kan besøg hos flere behandlere ordnes samme dag, og patienter skal ikke rejse frem og tilbage til sygehuse mange gange.

* Borgere skal kunne få behandling i eget hjem, så folk med lungesygdommen KOL eksempelvis selv måler puls, blodtryk og iltmætning. Tallene sendes digitalt til en læge, som det er muligt at få en virtuel konsultation med.

* I sundhedshuse kan KOL-patienter få hjælp til blandt andet rygestop, fysioterapi, få målt lungefunktion og få et lægetjek.

* Det skal virke forebyggende og aflaste sygehuse, der kun skal bringes i spil ved større udredninger af kronikere eller ved opfølgning. På den måde får sygehuse tid til mere specialiserede behandlinger.

* Apoteker får udvidede beføjelser, så de blandt andet kan genordinere nogle lægemidler samt udføre vaccinationer uden tidsbestilling. Regeringen vil endvidere undersøge, hvordan apoteker kan spille en endnu større rolle for kronikere.

* Landet inddeles i 21 områder - såkaldte sundhedsfællesskaber - der skal bygge bro og være et "samarbejdsforum" mellem sygehuse, praktiserende læger og kommune.

* Det må ikke blive patientens opgave at få sin sygdomshistorie rundt i sundhedsvæsenet. Fællesskaberne skal sikre, at ældre borgere eksempelvis ikke udskrives fra hospitalet, uden at det samtidig er koordineret med hjemmeplejen.

* Mens der i 2015 var cirka 220.000 borgere med type 2-diabetes og cirka 180.000 med KOL, forventes de tal i 2050 at være steget til henholdsvis 420.000 og 240.000.

* En kvalitetsplan for blandt andet forebyggelse og rehabilitering skal sikre, at det lykkes at løfte sundhedsopgaverne i kommunerne og det nære sundhedsvæsen.

* Ved at behandle flere især kronikere tæt på hjemmet vurderes, at man i 2025 kan undgå 500.000 ambulante besøg på sygehuset og 40.000 indlæggelser.

* 10-15 nye akutberedskaber skal etableres for at udfylde de "sorte huller" på Danmarkskortet, hvor der kan gå for lang tid, før en ambulance når frem. Et akutberedskab kan være en akutlægebil eller en akutbil.

* Regeringen vil oprette en ny national myndighed i Aarhus med navnet Sundhedsvæsen Danmark, som skal koordinere, udvikle og udbrede opgaver og fælles løsninger i hele landet.

Kilder: Regerings sundhedsudspil "Patienten først".

/ritzau/