På syvende døgn cirkulerer det danske forsvar, der har fået selskab af andre lande, om det kinesiske fartøj "Yi Peng 3", der ligger for anker i Kattegat.
Fartøjet er blevet kædet sammen med sabotage i Østersøen, hvor der er blevet meldt om skader på to datakabler.
Men selv om skibet ikke ligger langt fra den danske kyst, kan det danske forsvar ikke blot gå om bord, for der gælder andre regler på det åbne hav.
Kristina Siig, der er søretsprofessor ved Syddansk Universitet, forklarer, at skibet ifølge skibssporingshjemmesiden Vesselfinder netop ligger inden for én dansk zone, men uden for en anden.
- Den ligger uden for territorial farvand, men i dansk økonomisk zone, forklarer hun.
Læs mere om de regler og love, der gælder på havet:
* Søterritoriet:
Søterritoriet udgøres af det indre og ydre territorialfarvand. Danmarks ydre territorialfarvand går fra kysten og cirka 12 sømil - svarende til omkring 22,2 kilometer - ud i havet. Inden for det territorie gælder dansk lovgivning, og her har Danmark i princippet fuld jurisdiktion.
- Jo tættere på kysten, jo mere dansk ret gælder. I søterritoriet kan man i princippet se det som Danmark - bare vådt, siger Kristina Siig.
Hvis et fartøj i territoriet gør noget, som strider mod dansk lovgivning og danske interesser, så har man fra dansk side politimyndigheden.
- Hvis fartøjet ("Yi Peng 3", red.) havde været inden for de 12 sømil og bare var sejlet igennem, så ville Danmark stadig være udfordret af, at fartøjet ikke har gjort noget mod Danmark, siger hun.
Jævnfør havretten skal kyststater respektere fremmede skibe fra andre landes ret til uskadelig gennemsejling i territorialfarvand.
* Den økonomiske zone:
Uden for søterritoriet har Danmark oprettet en økonomisk zone - hvor "Yi Peng 3" ligger ifølge Vesselfinder.
Det er ikke i Danmark, men en dansk økonomisk zone, hvor Danmark har nogle rettigheder og skal håndhæve miljøjurisdiktion.
- Her har Danmark råderetten over havets ressourcer. Det omhandler fiskeri, miljøbeskyttelse og brug af undergrunden, siger Kristina Siig.
I den økonomiske zone har Danmark ikke jurisdiktion, medmindre det omhandler de tre emner.
- Hvis der er tale om illegalt fiskeri i zonen, har Danmark jurisdiktion. Hvis et skib lækker olie, har Danmark politimyndigheden, tilføjer hun.
I forbindelse med det kinesiske fartøjs tilstedeværelse er det lige meget, at det ligger i dansk økonomisk zone, påpeger professoren.
- Det kunne lige så godt ligge i Stillehavet. Når vi kommer uden for søterritoriet, så er vi i åbent hav. Her er det flagstaten, der har politimyndigheden, siger hun.
"Yi Peng 3" sejler under kinesisk flag, hvorfor det er Kina, der har politimyndigheden og dermed Kina, der skal give tilladelse til, at andre lande må agere politimyndighed.
- Efter juraen bør og skal der ikke ske noget, før Kina har givet tilladelse, siger Siig.
Kilder: Udenrigsministeriet om havret, søretsprofessor ved Syddansk Universitet Kristina Siig.
/ritzau/