FAKTA: EU forbyder sugerør og bestik af engangsplastik

RB PLUS Forpint skildpadde starter kamp mod plastik (Foto: Patrick Pleul/Ritzau Scanpix)

Plastlåg skal fastgøres til flasker, og producenter af cigaretfiltre skal holdes ansvarlige i nyt EU-direktiv.

EU's nye plastikdirektiv blev natten til onsdag færdigforhandlet mellem medlemslandene, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet.

Her er udpluk fra aftalen:

* Forbud mod salg af visse engangsplastikprodukter fra 2021, herunder plastikbestik, tallerkener, sugerør, ballonpinde og vatpinde.

* Specifikt forbud mod salg af kopper og fødevarebeholdere af flamingoplast og et generelt forbud mod oxo-plast. For disse produkter er der alternative produkter på markedet.

* Plastlåg på drikkevarebeholdere skal fastgøres, så de ikke kan adskilles fra emballagen. Der bliver et krav om 25 procent genanvendt plastik i nye plastikflasker til drikkevarer. Disse krav træder i kraft i 2024.

* Fra 2025 skal medlemslandene sikre, at der bliver lavet et udvidet producentansvar for fiskeredskaber af plastik, cigaretfiltre, engangsbægere, fødevarebeholdere, engangsservice, indpakningsposer, drikkevarebeholdere, vådservietter, balloner og letvægtsbæreposer.

Kun fiskeredskaberne skal undtages fra producentansvar for at afholde omkostninger til oprydning af henkastet affald.

* Nationale initiativer skal sikre, at forbruget af visse engangsplastprodukter til mad og drikkevarer bliver reduceret væsentligt. Det gælder for eksempel visse fødevarebeholdere til fastfood og takeaway samt drikkebægere.

* Der stilles krav om, at minimum 75 procent af alle plastikflasker skal indsamles separat i 2025. Kravet hæves til 90 procent i 2030.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet

/ritzau/