FAKTA: Danmark brød forbandelse efter tre tabte VM-finaler

Sport
Mikkel Hansen har før prøvet at tabe en VM-finale med Danmark, men søndag kom VM-guldet i hus mod Norge. (Foto: Annegret Hilse/Reuters)

Efter tre tabte VM-finaler 1967, 2011 og 2013 vandt håndboldlandsholdet for herrer søndag sit første VM-guld.

Fjerde gang var lykkes gang for Danmarks håndboldlandshold for herrer. Efter tre tabte VM-finaler i 1967, 2011 og 2013 vandt Danmark søndag guld med en finalesejr over Norge.

Her følger en gennemgang over de fire finaler:

* 1967 i Sverige: Danmark - Tjekkoslovakiet 11-14.

16 nationer spillede med ved VM i Sverige, hvor Danmark gik videre fra gruppespillet via en andenplads.

Danmark var igennem et lille drama, inden Jugoslavien i kvartfinalen var slået 14-13. Nemmere gik det i semifinalen, hvor Sovjetunionen blev besejret 17-12.

Så ventede i finalen Tjekkoslovakiet, der allerede havde slået Danmark 24-14 i gruppespillet.

I finalen fulgte Danmark klart bedre med og gik til pausen ved stillingen 8-8, men tjekkoslovakkerne viste klassen i anden halvleg og sejrede 14-11.

* 2011 i Sverige: Danmark - Frankrig 35-37 efter forlænget spilletid.

Danmark spillede sig overbevisende videre fra sin gruppe med fem sejre - blandt andre over Kroatien og Serbien, og Danmark fortsatte sin suverænitet i mellemrunden med sejrene over Polen, Argentina og værtsnationen, Sverige.

I semifinalen blev Spanien nedkæmpet med 28-24, og så ventede en finale mod de franske favoritter.

Frankrig var ovenpå i det meste af kampen, men Danmark blev ved med at hænge på og fremtvang forlænget spilletid med Bo Spellerbergs udligning til 31-31.

I forlængelsen var Danmark foran med et enkelt mål undervejs, men Frankrig svarede tilbage og vandt 37-35.

* 2013 i Spanien: Danmark - Spanien 19-35.

Igen spillede Danmark sig videre fra gruppespillet med fem sejre, og denne gang fortsatte man direkte til knald eller fald-kampe.

I ottendedelsfinalen vandt Danmark 30-23 over Tunesien, men Ungarn i kvartfinalen blev slået mere knebent med 28-26.

Danmark leverede derefter en sand magtdemonstration i semifinalen mod stærke Kroatien, der blev elimineret med 30-24.

Præstation var af en sådan karakter, at Danmark i finalen blev regnet som bookmakernes favorit mod værtsnationen Spanien.

Men Danmark kunne slet ikke håndtere forventningerne og kom aldrig ind i kampen. Det sluttede med de ydmygende cifre 35-19 til Spanien.

* 2019 i Danmark og Tyskland: Danmark - Norge 31-22.

Trods uheld og skader undervejs vandt Danmark for første gang VM-guld. Og det var endda med ti sejre i turneringen i lige så mange kampe.

Danmark var aldrig for alvor i problemer i den indledende gruppe, og derefter gjorde Nikolaj Jacobsens tropper også rent bord i mellemrunden uden at være tæt på at tabe undervejs.

I semifinalen ventede verdensmestrene fra Frankrig i Hamburg, og de ellers så sejrsvante franskmænd blev nedsablet med 38-30.

Så gjaldt det Norge i finalen, og igen satte Danmark sig hurtigt på kampen. Efter 18-11 ved pausen kørte Danmark triumfen sikkert hjem i anden halvleg.

/ritzau/