Danske lønmodtagere vil komme under et stigende pres fra østeuropæisk arbejdskraft, når danskerne ikke vil gå til en overenskomstmæssig løn, som østeuropæerne godt vil arbejde for.
Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) på baggrund af en aktuel sag fra Aarhus.
Her lader Aarhus Kommune ifølge Jyllands-Posten en underentreprenør lægge nye fortove ved hjælp af polsk arbejdskraft til en overenskomstmæssig timeløn på 125 kroner.
Samtidig går der 45 ledige bygge- og anlægsarbejdere i den lokale 3F-fagforening, men de vil ikke have jobbet, siger faglig sekretær i Anlæg og Byg i 3F i Aarhus, Niels Eliasen.
- De er ikke interesseret i at arbejde til den løn. De 125 kroner i timen kan en dansker jo ikke leve af, siger han til avisen.
Arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz siger:
- Når danske arbejdstagere ikke vil gå til en løn omkring overenskomstens mindsteløn, kan man forestille sig, at flere og flere job bliver besat af folk fra udlandet. Flere og flere arbejdsgivere opdager, at de kan få arbejdskraft, der godt vil gå til mindstelønnen.
Og det gælder også kommunale arbejdsgivere, der forsøger at spare penge på den måde, understreger han over for Jyllands-Posten.
Også på mange slagterier bliver den lokale arbejdskraft presset af østeuropæere.
I et forsøg på at dæmme op for den tendens har Horsens Kommune og Danish Crown denne sommer succes med at skaffe danskere job som ferieafløsere på slagteriet i stedet for som i fjor, da Danish Crown måtte hyre 50 polakker.
/ritzau/