Fagbevægelsen kalder til stormøde: Dansk Metal står udenfor

En lang række fagforbund kalder onsdag til stormøde i Odense i protest mod regeringens skattelettelser. (Foto: Foto: Martin Ballund/Scanpix)

3.400 tillidsfolk mødes til fagbevægelsens stormøde mod regeringens skattelettelser. Dansk Metal står dog uden for, og det vidner om, at der er indbyggede spændinger i kulissen af onsdagens manifestation, mener professor

En række af fagbevægelsens toneangivende organisationer står bag, når 3.400 tillidsfolk onsdag tager turen til Odense for at deltage i stormøde i protest mod regeringens bebudede skattelettelser. 

HK, FOA, 3F, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd, BUPL og LOs sektioner i storbyerne tilhører kredsen af organisationer, der på tværs af den private og offentlige sektor har fundet sammen om kampagnen 'Danmark for velfærd.'

Det er dog ikke alle de store organisationer, der fra centralt hold støtter op om kampagnen. LOs fjerdestørste forbund, Dansk Metal, står således udenfor.

Det vidner om, at der er indbyggede spændinger i kulissen af onsdagens manifestation, mener professor ved Aalborg Universitet og ekspert i arbejdsmarkedsforhold, Henning Jørgensen.

- Metal orienterer sig mere mod Dansk Industri som overenskomstpart, siger Henning Jørgensen.

Søger indflydelse andre steder

Han har også bemærket, at Metal afstod fra at være med i et bredt fagligt opgør mod de nuværende førtidspensionsregler. Og da en række fagforbund for offentligt ansatte appellerede til Christiansborg om en ekstra lønpulje for at sikre ligeløn, vendte Metal også tommelfingeren ned.

Professor ved RUC og ekspert i arbejdsmarkedsforhold, Bent Greve, noterer sig, at 'Metal nogle gange vælger at gå andre veje' og sædvanligvis har et stærkere fokus på forhold i den private sektor, hvor de fleste medlemmer arbejder.

- Metal regner med, at de kan få indflydelse af andre kanaler som trepartsforhandlinger, ved at være med i råd, nævn og udvalg og have dialog med det politiske system, siger Bent Greve.

Lokale Metal-folk møder op

Onsdagens stormøde bliver dog ikke helt uden Metal-tillidsfolk ved bordene. En række lokale Metal-folk har valgt at tage turen til Odense, selv om deres forbund ikke er med. Dansk Metal har ikke ønsket at kommentre, hvorfor forbundet ikke støtter kampagnen 'Danmark for velfærd.'

Interessen for stormødet vidner om 'en dyb bekymring for den danske velfærdsstats udvikling,' mener Bent Greve. 

- Medarbejdere i den offentlige sektor oplever, at de skal løbe stærkere og synes ikke, at de kan levere varen og de, der skal bruge systemet, siger, at de ikke får det, de forventede, siger Bent Greve.

Henning Jørgensen kalder stormødet 'en usædvanlig manifestation.'

- Siden 2008 har lysten, evnen og viljen til at mobilisere så mange tillidsfolk været ganske lav, men flere forhold gør, at man oplever, at nu er nok nok, siger Aalborg-professoren.

Han nævner Løkke-regeringen som 'den ydre fjende' og derudover en oplevelse af, at forårets overenskomster på det private arbejdmarked gav for lidt i betragtning af, at mange danske virksomheder er begyndt at tjene penge igen.

- Det er dét, der kan samle på tværs. Mødet skal manifestere, at fagbevægelsen er en politisk kraft i samfundet. Man hvæsser viljen til at stå sammen og kæmpe igen, siger Henning Jørgensen.