Administration 

Stor supermarkeds-koncern kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Dansk Supermarked bruger deres egne trivselsunderøgelser til at forbedre arbejdsmiljøet på sine arbejdspladser. (Foto: Foto: Søren Lauridsen/Ritzau Scanpix (arkiv))

Den store supermarkedskoncern Dansk Supermarked har et dårligt arbejdsmiljø. Det fortæller nuværende og tidligere ansatte i ny evaluering.

Jobportalen Jobindex.dk har indført et nyt område på sin hjemmeside, hvor nuværende og tidligere medarbejdere kan evaluere virksomheder som arbejdspladser. Her ligger koncernen Dansk Supermarked klart dårligst blandt supermarkeds-kæder med samlet set kun to stjerner ud af fem mulige.

Specifikt er det under parametrene Karrieremuligheder og Arbejdsmiljø og Balance, at Dansk Supermarked scorer lavt. Scoren er henholdsvis en stjerne og to stjerner. Selvom andre supermarkedskæder også scorer lavt overordnet set, har de alle fået fire stjerner under Arbejdsmiljø og Balance.

Supermarkedsgiganten får som nævnt noget nær dumpekarakter af de ansatte, når det drejer sig om virksomhedens arbejdsmiljø. Men det er ikke det, som kommunikationskonsulent Kasper Reggelsen hos Dansk Supermarked Group A/S hæfter sig ved. 

- Det er selvfølgelig altid spændende, hvordan nuværende og tidligere medarbejdere vurderer virksomheden som arbejdsplads, og vi er selvsagt glade for, at vi får fem ud af fem stjerner i både ”kultur og mening” og ”samarbejde og relationer”. Og samtidig fire ud af fem i ”belønning”, skriver Kasper Reggelsen, til Avisen.dk.

Dansk Supermarked dårligst i detailhandlen

Målt på området Karrieremuligheder giver de nuværende og tidligere ansatte kun en enkelt stjerne ud af fem mulige.

Læs også: Bedøm din arbejdsplads

- Vi kan se, at vi kan blive bedre til at synliggøre de store karrieremuligheder, der er i virksomheden. Efter vores bedste overbevisning er der få virksomheder, hvor man kan begynde som deltidsansat butiksmedarbejder og senere blive eksempelvis marketingsdirektør, landedirektør eller leder med ledelsesansvar for mere end 10.000 medarbejdere, skriver Kasper Reggelsen yderligere.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Selvom Arbejdsmiljø og Balance kun har fået to stjerner, er det ikke noget, som Kasper Reggelsen hæfter sig yderligere ved. Han erkender, at medarbejderne hos Dansk Supermarked ofte har travlt, fordi man bestræber sig på at yde den bedste service for kunderne, men det er først og fremmest Dansk Supermarkeds egne undersøgelser, der skaber grundlag for forbedring i virksomheden.

- Vi laver hvert år en medarbejder-trivselsundersøgelse, som alle vores medarbejdere deltager i, og den bruger vi altid til at forbedre os, skriver Kasper Reggelsen.

Hos Jobindex er alle de store virksomheder inden for detailhandlen i Danmark evalueret, og Dansk Supermarked Group A/S ligger dårligst.

Lige i hælene kommer LIDL, der trods alt har fået 4 stjerner under Arbejdsmiljø og balance, mens LIDL halter bagud på Ledelse og Karrieremuligheder.

I den anden ende af skalaen ligger Coop A/S, der overordnet har fået hele 4 stjerner. Fælles for evalueringerne for alle virksomhederne inden for detailhandlen er, at Karrieremuligheder scorer lavt.

Work-life balance

Formålet med det nye område på Jobindex.dk er at give de jobsøgende endnu bedre forudsætning og mulighed for at finde det helt rigtige sted at arbejde. Ifølge direktør hos Jobindex Kaare Danielsen, ligger antallet af evalueringer for nogle arbejdspladser stadig på et forholdsvist lavt niveau, og det giver derfor ikke nødvendigvis et retvisende billede af arbejdspladsen.

Selvom evalueringen giver et overordnet billede, dykker den ikke yderligere ned i selve de problemer, der kan være. Enkelte kommentarer på Jobindex indikerer dog, at det er lønniveauet og balancen mellem familieliv og arbejde, der er problemer med hos Dansk Supermarked.

- En mellemleder og leder i Dansk Supermarked er garanteret ret mange arbejdstimer til en forholdsvis lav løn. Alle de timer kan jo ikke undgå at have en negativ effekt på work-life balancen, siger formand for Landsklubben Dansk Supermarked Lasse Lippert Laursen til Avisen.dk. Han repræsenterer medlemmer af fagforbundet HK Handel i koncernen.

Lasse Lippert Laursen kan således nikke genkendende til de kommentarer, der er kommet under evalueringen af Dansk Supermarked på Jobindex. Han lægger vægt på, at interessetimer er et begreb, der florerer i Dansk Supermarked, selvom det ikke er formelt forlangt af nogen.

- Grunden til, at det (interessetimer red.) eksisterer, er, at Dansk Supermarked er en virksomhed, hvor man kan komme fra bund til top. Det ligger lidt i det, hvis man har muligheden for at komme frem, så er det sådan, det er. Jeg synes ikke, det er i orden, men det er virkeligheden, siger han.

Lønniveauet bliver ikke bedre

Ifølge Lasse Lippert Laursen er der desværre ikke noget, der tyder på, at lønnen kommer til at stige. Han understreger, at Landsklubben Dansk Supermarked kæmper for, at det kommer til at ske.

En af forudsætningerne for at kunne kæmpe for bedre lønvilkår er at få medarbejderne meldt ind i HK Handel. Lasse Lippert Laursen understreger, at fagforbundet i Dansk Supermarked modsat i andre virksomheder inden for detailhandlen har formået at holde medlemstallet på et stabilt niveau og nu er oppe på 4.000 medlemmer.

- Vores antal af tillidsrepræsentanter er (også) stærkt stigende, så vi arbejder stenhårdt (på at få flere medlemmer til HK) på det, siger han.

Ifølge Lasse Lippert Laursen ligger udfordringen i, at branchen er kendetegnet ved mange lavtlønnede og få fuldtidsstillinger. Desuden er de gule fagforeninger svære at konkurrere imod.

- De (de gule fagforeninger red.) kører en stenhård kampagnepolitik, hvor de fylder folk med løgn om, at de kan give folk det samme for en billigere pris. Det er sværere at opponere imod, når man har en indtægt på 16.000 kroner om måneden modsat måske 35.000 kroner, siger han.

Central arbejdsmiljøgruppe

I Dansk Supermarked foretages der trivselsundersøgelser på landsplan, men der findes ikke noget formelt arbejdsmiljøarbejde på landsplan. Det sker lokalt. Lasse Lippert Laursen så gerne, at der også blev etableret et centraliseret hoved-arbejdsmiljøudvalg.

- I Coop ved jeg, at der en stor opsætning på det område, og jeg så gerne i det hele taget en hovedsatsning på det område, siger han.

Hovedsatsningen skal ikke erstatte det lokale arbejde med arbejdsmiljø, men gå hånd i hånd med det, så indsatsen bliver hævet og effektiviseret, mener Lasse Lippert Laursen.

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles