EU og sydamerikanske lande presser på for nyvalg i Venezuela

"Fra Mexico til Patagonien (Argentina), holdt dig væk Trump" lyder det på et banner i den venezuelanske hovedstad, Caracas, under en demonstration tidligere på ugen til støtte for præsident Nicolas Maduros regering. (Foto: Federico Parra/Ritzau Scanpix)

På møde i Montevideo, Uruguay, vil delegation af ministre presse på for at få nyvalg i det urolige Venezuela.

En gruppe EU-lande og lande i Latinamerika mødes torsdag i Uruguay for at drøfte, hvordan de kan presse på for nyvalg i Venezuela, inden landets politiske krise koger over.

Den såkaldte kontaktgruppe består af Tyskland, Frankrig, Italien, Storbritannien, Spanien, Portugal, Sverige, Holland, Ecuador, Costa Rica, Uruguay og Bolivia.

Det er det første møde i kontaktgruppen, og det holdes på ministerniveau.

Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, vandt en ny periode som præsident ved et valg i maj sidste år. Det blev af mange rundt i verden opfattet som udemokratisk.

I januar trådte parlamentets formand, Juan Guaidó, så frem og udråbte sig som midlertidig præsident.

Mødet i Uruguays hovedstad, Montevideo, haster. Det gælder om at "afværge risikoen for intern vold eller intervention udefra", siger en højt placeret kilde i EU.

- Dette handler ikke om dialog mellem parterne. Meningen med denne proces er, at det skal føre til valg med de nødvendige garantier, siger kilden.

Mødet i Montevideo ventes mere at hælde til forhandling. Det er i modsætning til USA's præsident, Donald Trump, der ikke udelukker at gribe militært ind i Venezuela.

En række europæiske lande, herunder Danmark, har ikke desto mindre anerkendt Guaido som midlertidig præsident. Det er sket med tilføjelsen, at der snarest bør udskrives præsidentvalg.

Rusland beklager sig over ikke at være inviteret med til mødet i Montevideo som deltager eller observatør.

Rusland har under den optrappede konflikt i Venezuela fastholdt tætte bånd til Maduro.

- Vi fik at vide, at et sådan format ikke er muligt, siger den russiske viceudenrigsminister Sergej Rjabkov uden at oplyse, hvilken instans der havde svaret Rusland.

/ritzau/dpa

/ritzau/dpa