EU jagter Lundbeck i stor konkurrencesag
EU-Kommissionen mener, at Lundbeck har forsøgt at blokere for billigere kopiprodukter til Europa.

EU-Kommissionen har informeret det danske medicinalselskab Lundbeck om en række indsigelser i forbindelse med en aftale, Lundbeck har haft med fire kopiproducenter, skriver Ritzau Finans.

Angiveligt er aftalerne lavet med henblik på at blokere for billigere såkaldt "kopimedicin" til markedet i Europa.

Kommissionen oplyser i en pressemeddelelse, at man er af den foreløbige opfattelse, at Lundbeck har indgået aftaler med henblik på at blokere markedsadgangen for kopiprodukter.

Sagen vedrører Lundbecks første generations-antidepressiv, Citalopram, der markedsføres under navnet Cipramil.

Ifølge kommissionen har Lundbeck betalt kopiproducenterne for at undlade at konkurrere.

Det er både sket i form af direkte overførsler samt køb af generisk Citalapram på lager med henblik på senere destruktion, og distributionsaftaler, der garanterede et overskud.

Lundbeck afviser ifølge Ritzau Finans at have brudt loven.

- Lundbeck bestrider på det kraftigste beskyldninger om at have gjort noget forkert og mener ikke, at selskabet med sin praksis har overtrådt europæisk konkurrencelovgivning, hedder det i en meddelelse fra selskabet.

Selskaber, der bryder EU's konkurrencelove, risikerer i værste fald en bøde på 10 procent af omsætningen, omend det sjældent går så slemt. Lundbeck omsatte sidste år for 16 milliarder kroner.

Også kopiproducenterne Merck Kgaa, Generics, Arrow, Resolution Chemicals, Xelli Pharmaceuticals, Alpharma, A.L. Industrier og Ranbaxy er blevet orienteret i sagen.

/ritzau/