For 52.000 år siden faldt en mammut død om i Sibirien.
Den store, behårede og livløse mammut-krop blev omringet af is, og langsomt blev den opslugt af permafrosten.
Men her, 52.000 år efter sin død, er den blevet genskabt. Sådan da. For en gruppe videnskabsfolk fra blandt andet Københavns Universitet har formået at genskabe mammuttens genom – også kaldet arvemassen – i tre dimensioner.
Det beskriver forskerne i en ny videnskabelig artikel, der er publiceret i tidsskriftet Cell, skriver Videnskab.dk.
Helt lavpraktisk tog de et stykke hud fra mammutten og sammensatte et genom ud fra det ved hjælp af et elefantgenom.Og med det rekonstruerede genom rejser spørgsmålet sig: Er vi tættere på at kunne genskabe mammutter?
Det har ikke været helt ligetil med det meget gamle DNA-materiale, for DNA går i opløsning, lige så snart cellerne dør. Tilbage er blot små stykker DNA, der ligger hulter til bulter – som en bog der er blevet makuleret.
- Så forhistorisk DNA har begrænsninger, fordi det er så fragmenteret. Måden, man har studeret det førhen, har været ved at tage små stykker fragmenteret DNA og forsøge at putte det i orden og på den måde samle bogen igen, forklarer Tom Gilbert, professor ved Københavns Universitet og en af forskerne bag studiet.
Når man sammenligner mammuttens DNA med en nulevende elefant, kan det dog give en ledetråd til, hvordan mammuttens genom er sammensat. Det særlige, forskerne gjorde med mammuttens DNA-fragmenter, var, at de lavede en såkaldt Hi-C-analyse af DNA-resterne fra mammutten.
Hi-C er en særlig teknik, hvor man kan lave tredimensionelle modeller af et genom.
- På den måde kan vi endelig sætte fragmenterne på deres korrekte pladser, forklarer forskeren, der tilføjer, at det er første gang, at det er gjort med et forhistorisk stykke DNA fra et uddødt dyr.
Problemet er bare, at fordi man har brugt elefant-DNA til at kortlægge mammut-DNA’et, kan man ikke vide, hvor generne fra de to dyr eventuelt skulle afvige fra hinanden, forklarer Tom Gilbert.
Og han vil ikke selv kalde resultatet for en mammut.
- Hvis jeg fortalte, at forskningen har udført et mirakel og skabt en elefant, der kan leve på de koldeste steder på Jorden, ville reaktionen nok være, at det var ret sejt, forklarer han.
- Men hvis jeg siger, at man kan se mammutter, som du har set dem på film og illustrationer, så vil du nok tænkte, at det var fis i en hornlygte.
Skulle det dog lykkes at skabe en mammut, undrer Tom Gilbert sig også over, hvad man vil gøre med den.
- Skal den bare så i Zoologisk Have i København« spørger han retorisk.
Selvom han erkender, at det vil være et sejt syn at se en mammut – eller langhåret elefant – i levende live, synes han, at man hellere skulle bruge pengene på at beskytte nulevende elefanter og næsehorn, så de ikke følger i mammutternes fodspor og uddør.
https://videnskab.dk/naturvidenskab/koebenhavnske-forskere-springer-ind-i-debatten-om-at-genoplive-mammutten/
https://videnskab.dk/naturvidenskab/kan-genoplivning-af-mammutten-bremse-global-opvarmning/