Estland åbner efterforskning af Danske Bank-ansatte

(ARKIV) Thomas F. Borgen, direktør i Danske Bank, hvor ansvarlig for den division, de estiske aktiviteter lå under. Han er nu den øverste chef i banken. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix)

Den estiske statsanklager har startet en officiel efterforskning af ansatte i Danske Banks filial.

Den estiske justitsminister har startet en officiel efterforskning af lovbrud i Danske Banks estiske filial. Det skriver Børsen.

Efterforskningen er startet, efter at kapitalfonden Hermitage Capital har politianmeldt 26 medarbejdere i Danske Banks estiske filial, der har været centrum for potentiel hvidvask i milliardklassen.

- Myndighederne har nultolerance over for hvidvask. Statsanklageren har i morges besluttet at starte en strafferetlig efterforskning, siger den estiske justitsminister, Urmas Reinsalu, til Børsen.

Berlingske Business har i mere end et år oprullet, hvordan over 50 milliarder kroner i suspekte transaktioner er flydt igennem Danske Banks estiske filial i årevis.

Det på trods af, at ledelsen allerede for flere år siden blev advaret om potentielle ulovligheder af en whistleblower.

Ikke bare blev filialen brugt til transaktioner fra steder som Moldova, Rusland og Aserbajdsjan, også penge fra den store Magnitskij-sag er rullet igennem filialen.

Her stjal embedsfolk og kriminelle skatteindtægter i Rusland, som så blev kanaliseret ud af landet. Sagen blev kendt, fordi en amerikansk investors russiske advokat suspekt døde i fængsel efter at have efterforsket den.

Det er investoren Hermitage Capital, der tabte penge på Magnitskij-sagen, der har politianmeldt Danske Banks ansatte i Estland.

- Det er myndighedernes afgørelse, hvordan sagen behandles.

- Vi har løbende en god og konstruktiv dialog med myndighederne om sagen, og vi står naturligvis fuldt ud til rådighed, hvis der er spørgsmål, som myndighederne ønsker yderligere belyst, skriver Danske Banks pressechef, Kenni Leth, i en kommentar.

Afsløringerne af massiv hvidvask hos Danske Bank har hidtil ikke ført til nogen konsekvenser i Danmark fra myndighederne ud over kritik fra Finanstilsynet og krav om yderligere hensættelser.

Bagmandspolitiet kigger på sagen, og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har bedt myndighederne om igen at se på, om Danske Bank kan straffes for hvidvask.

- Det (sagen red.) kaster skygger af mistillid over hele vores bankvæsen, og det er ingen tjent med. Derfor skal der ryddes op, og det vil jeg tage de initiativer til, som overhovedet er mulige, sagde Rasmus Jarlov tidligere på året.

/ritzau/