Erhvervsminister vil begrænse salg af lattergaspatroner

Lattergas patroner i Rødovre (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Folketinget nedstemte tirsdag et forslag om at sætte en aldersbegrænsning på 18 år for køb af lattergas.

Det skal ikke længere være muligt at købe lattergaspatroner i uanede mængder.

Det mener erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), der foreslår en begrænsning på salget af lattergas.

- Det er meget, meget tydeligt, at der er et problem, som er voksende. Det er blevet meget populært i visse kredse blandt unge mennesker at tage lattergas som rusmiddel, sagde Rasmus Jarlov tirsdag i Folketingssalen.

Erhvervsministerens forslag kommer, efter at Folketinget tirsdag nedstemte et andet forslag stillet af SF om en aldersbegrænsning på salget af patronerne.

Lattergaspatronerne kan købes i isenkrambutikker og kiosker landet over. De er blandt andet beregnet til at fremstille flødeskum i sifonflasker.

Men selv om det er ulovligt at sælge lattergas, der har til formål at skabe en rus, så kan det være svært for butikkerne at vurdere, hvad patronerne skal bruges til.

Derfor mener ministeren, at løsningen er at begrænse salget, så man blot kan købe "et sted mellem fem og ti eller måske endda lavere".

- For så skal man altså rundt i ret mange butikker for at købe ind for at få sådan en rus, som nogen af de unge mennesker er oppe på, sagde Rasmus Jarlov.

SF er overrasket over, at deres forslag om aldersbegrænsning blev nedstemt.

Ifølge Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører i SF, havde partiet forventet, at det havde opbakning til forslaget.

Sundhedsordføreren fortæller, at erhvervsministeren argumenterede mod en aldersgrænse ved, at det ville sende et signal om, at det så var tilladt for folk over 18 år at tage lattergas.

- Det synes jeg simpelthen er verdens dårligste undskyldning, siger Kirsten Normann Andersen.

SF vil gerne støtte op Rasmus Jarlovs forslag, men mener dog ikke, at ministeren har hele løsningen på problemet.

- Det er kun halvdelen af vejen.

- Vi kunne have gjort det dobbelt så godt, hvis vi også havde valgt at sætte en aldersbegrænsning for køb patronerne, så unge under 18 år i det mindste ikke kan købe dem, siger Kirsten Normann Andersen til Ritzau.

/ritzau/