Enke får milliard-erstatning fra cigaretfirma

En enke skal have 23,6 milliarder dollar i erstatning, fordi hendes mand døde af lungekræft. (Foto: Colourbox)

En amerikansk enke mistede sin mand til lungekræft i 1996. Nu er en tobaksproducent dømt til at betale milliard-erstatning.

USA's næststørste tobaksproducent er blevet idømt en kæmpe bøde til enken Cynthia Robinson, som i 1996 mistede sin mand til lungekræft.

Firmaet RJ Reynolds skal betale enken 23,6 milliarder dollar. Det skriver BBC.

RJ Reynolds mener, at dommen er overdrevet og planlægger at anke.

"Dommen går langt udover alt, hvad der er retfærdigt og rimeligt. Og det er helt i strid med beviserne, som er blevet præsenteret i sagen," siger selskabet i en officiel udtalelse.

Cynthia Robinsom sagsøgte cigaretfirmaet i 2008, og hendes advokater mener, at RJ Reynolds ikke var gode nok til at informere brugerne om risikoen ved at ryge. Derfor var det i sidste ende dem, der var ansvarlige for, at manden døde af lungekræft efter, at han gentagende gange havde forsøgt at kvitte smøgerne.

"RJ Reynolds tog en kalkuleret risiko ved at sælge cigaretter uden at informere kunderne om, at det er farligt at ryge. Vi håber, at dommen sender et signal til RJ Reynolds og andre tobaksfirmaer, og at de dermed vil stoppe med at sætte uskyldige menneskers liv på spil," siger advokat Willie Gary.

Erstatningen er den største, der nogensinde er blevet tildelt i en sådan sag.