Når regeringen til efteråret går i gang med en række reformer af velfærdssamfundet, vil Enhedslisten igen blive placeret på sidelinjen i dansk politik. Dermed vil mulighederne for en rød finanslov til november blive yderligere svækket, skriver Politiken tirsdag.
Tilsammen skal reformer af SU-systemet, kontanthjælpssystemet og green card-ordningen for udenlandsk arbejdskraft samt flere indvandrere, der sendes i arbejde, indbringe statskassen fem milliarder kroner.
Og det bliver et anliggende for især Venstre og de konservative, erfarer Politiken fra flere regeringskilder.
Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, tror da heller ikke på Enhedslistens deltagelse:
- Det ser tungt ud. Vi plejer ikke at kunne have dem med, fordi Enhedslisten kun vil være med til at bruge penge - ikke til at finde penge.
- Regeringen har lagt op til reformer for 18 milliarder kroner for at gøre noget ekstra for velfærden. Men jeg tror ikke, de vil være med til at finde en eneste milliard, siger han til Politiken.
De radikales fungerende politiske ordfører, Zenia Stampe, siger til Politiken:
- Det nytter ikke noget at lave de store reformer frem mod 2020 på et snævert flertal. De borgerlige deler vores syn på, at reformerne er nødvendige. Også når det gør en smule ondt.
Venstre er da også klar til hele reformpakken.
- Vi er med på alle reformerne i regeringens 2020-plan. Det er helt i forlængelse af vores egen politik, siger tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Politiken.
Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, vil efter eget udsagn gerne medvirke til reformer. Blot ikke på den måde, regeringen på visse punkter lægger op til.
- Det er fuldstændig meningsløst at fortsætte ad den vej, hvor man systematisk forringer vilkårene. Hvis man ikke har mere fantasi at komme med end traditionel højreorienteret politik, er det jo indlysende, at vi ikke er med på det, siger Per Clausen til Politiken.
Bliver reformerne et borgerligt anliggende, vil Enhedslisten hæve sin i forvejen høje pris for at lægge stemmer til finansloven, siger han.