Engell: EU-politikerne har aldrig været så usynlige og tavse som nu

EU-kandidaterne Morten Løkkegaard (V), Jeppe Kofod (S) og Morten Helveg Petersen (RV). (Foto: Foto: Henning Bagger/Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

Der er i høj grad brug for stærke profiler ved næste års EU-valg, mener Hans Engell og kritiserer de danske medlemmer af Europa-Parlamentet for at gemme sig som aldrig før.

Kandidaterne til næste års valg til Europa-Parlamentet er så småt ved at være på plads.

I denne uge har SF's politiske ordfører Karsten Hønge offentliggjort, at han stiller op, ligesom Dansk Folkepartis Anders Vistisen har meddelt, at han kun er at finde på stemmesedlen 26. maj næste år, hvis han bliver spidskandidat.

Men foreløbig imponerer feltet af EU-kandidater langt fra politisk kommentator Hans Engell.

- Ved næste års valg til Europa-Parlamentet mangler der i høj grad nogle virkelig stærke profiler, konstaterer han. 

Stjerneskud er væk 

Ved seneste valg i juni 2014 var Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt stjerneskuddet, der slog danmarksrekord ved at få mere end 460.000 personlige stemmer og dermed sikre DF fire mandater i parlamentet. Samtidig fik den konservative Bendt Bendtsen godt 150.000 personlige stemmer og trak sit parti pænt op sammenlignet med målingerne. 

Læs også: Se den foreløbige liste over partiernes kandidater til næste års valg til Europa-Parlamentet. 

Foreløbig er der ikke et trækplaster hos nogle af partierne, der vil støvsuge vælgerne, vurderer Hans Engell. Og fordi hverken Messerschmidt eller Bendt Bendtsen genopstiller, og flertallet af de nuværende 13 danske medlemmer af parlamentet er usynlige, kan alt ske næste år.

- Vi har aldrig set så lidt til europaparlamentarikerne som i den her valgperiode. Bortset fra Morten Messerschmidt - og det er på grund af rod i regnskaberne - har vi stort set ikke hørt noget, siger han. 

Hård kamp om mandaterne 

Hans Engell fremhæver, at hverken Jeppe Kofod og Morten Helveg Petersen, på trods af at sidde i tunge udvalg i parlamentet, spiller nogen central rolle i den danske europadebat.    

- Det bliver et historisk spændende valg til Europa-Parlamentet næste år. Kampen om mandaterne bliver meget hård, og der er ikke nogen af kandidaterne, der rydder bordet fuldstændigt. De kandidater, som vi kender i dag, har alle sammen lige gode og lige dårlige chancer for at blive valgt, siger han. 

Konservative leder stadig med lys og lygte efter en spidskandidat til at afløse Bendt Bendtsen. Lige siden Danmark kom med i EU, har partiet haft mindst en og helt op til fire medlemmer af parlamentet. 

- Det vil være et historisk tab for Konservative ikke længere at have en plads i hjertet af Europa, og derfor er der rigtig meget på spil for Søren Pape, når han nu leder efter en stærk profil som spidskandidat, fastslår Hans Engell.

Seriøs erhvervsprofil til K 

- Det skal være en stærk og seriøs erhvervsprofil, der også gerne må være landskendt eller semilandskendt. Konservative skal have et mandat, der kan repræsentere dansk erhvervsliv, dansk industri og dansk landbrug i Europa-Parlamentet. Det skal ikke bare være en Cassidy-type, der fyrer noget smart af, noterer han.

Hvis det lykkes for Søren Pape at overtale en tung erhvervsprofil til at blive EU-politiker, er der store chancer for at få et godt valg, mener Hans Engell. Og han mener, at dansk erhvervsliv er parat til at bakke op i en valgkamp.

- Konservative sidder i den største gruppe i EU-Parlamentet og er søsterparti med CDU, den tyske kansler Merkels parti, og andre tunge partier i Europa. Hvis Konservative ikke kan holde pladsen, vil det være et stort tab for danske erhvervsinteresser, der gerne vil have en kontaktperson netop i den gruppe, anfører han. 

Udover at Morten Løkkegaard stiller op for Venstre, gør den tidligere minister og gruppeformand Søren Gade det også. Men Hans Engell vurderer ikke, at han bliver en stemmesluger i stil med tidligere toppolitikere som Poul Nyrup Rasmussen og Bertel Haarder.

- Hvor meget kan Søren Gade trække af stemmer? Han er en stærk profil, men først og fremmest fordi han kørte død på Christiansborg. Det er jo manglen på karriere i dansk politik, der bringer ham ned til EU, fastslår Hans Engell. 

En pæn, ordentlig og udmærket politiker

Ligesom den politiske kommentator ikke er oppe at ringe over Venstres kandidatfelt, er han heller ikke umiddelbart duperet over Socialdemokratiets. 

- Jeppe Kofod er jo en pæn, ordentlig og udmærket politiker, men hvor meget har vi hørt til ham de sidste år, spørger han.

Til gengæld fremhæver han Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet, der har skaffet sig stor respekt i Bruxelles ved at være en slidsom og dygtig politiker.   

Næste år stiller både Alternativet og Enhedslisten op for første gang til Europa-Parlamentet. Og Hans Engell tipper, at både Rasmus Nordqvist fra Alternativet og Nikolaj Villumsen fra Enhedslidsten har hæderlige chancer for at vinde et af Danmarks 14 mandater, da de er kendte profiler. 

Står sløjt til med ligestillingen  

Med både Alternativet og Enhedslisten på stemmesedlerne, giver det en udfordring for især Folkebevægelsen mod EU samt SF. Her får de to kvindelige spidskandidater Rina Ronja Kari og Margrete Auken kamp til stregen, men med gode chancer fordi de kender EU-systemet ud og ind og opstiller som nogle af de ganske få kvinder til parlamentsvalget i 2019. 

- Lige præcis på det her område er ligestillingen ikke slået igennem. Det står sløjt til med kvinder, der stiller op til Europa-Parlamentet, siger han.