Embedsmænd skal kunne straffes for mangelfuld dyrekontrol

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil have skærpet kontrol af og opfølgning på eventuelle brud på reglerne om transport af dyr. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix)

Minister vil se på sanktioner til embedsmænd for mangelfuld kontrol af dyretransporter.

Fødevarestyrelsen skal være bedre til at følge op på brud af reglerne for transport af levende dyr. Det inkluderer blandt andet, at styrelsen skal sætte flere penge af til kontrol.

Det er ordren fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), efter at en redegørelse har vist "rod" i styrelsen. Ministeren kalder forløbet for "utilfredsstillende".

Ledelsen i Fødevarestyrelsen skal ifølge ministeren fremover fokusere kraftigere på, at kontrollen med ulovlige dyretransporter følges til dørs med bøder og politianmeldelser. Det skriver han i en pressemeddelelse.

Fremover skal fund af en overtrædelse følges op inden for en måned. Derudover skal styrelsen sikre, at der er personale nok til at løse opgaven.

- Jeg har bedt departementschefen om, at fejl og svigt, der kan sanktioneres, vil blive sanktioneret på passende vis over for ansvarlige på direktionsniveau, siger Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.

- Derudover vil Fødevarestyrelsens direktør blive bedt om at påtale sagen over for de involverede chefer i Fødevarestyrelsen.

Det er godt, at ministeren har indset, at der er helt uacceptable problemer med kontrollen af dyretransporter, mener Birgitte Iversen Damm, der er chefkonsulent for landbrugsdyr ved Dyrenes Beskyttelse.

- Vi opfordrer ministeren til at nedsætte en hurtigarbejdende arbejdsgruppe, hvor der også er eksterne eksperter med fra universiteter, erhverv og dyrevelfærdsorganisationer, som kan analysere området og anvise, hvor der skal sættes ind, for at det for alvor gør en forskel.

- Det handler trods alt om millioner og atter millioner af dyr, dansk landbrug sender ud på de europæiske landeveje i tætpakkede lastbiler. God dyrevelfærd kan det aldrig blive, men det er nødt til at blive bedre, siger Iversen Damm.

Miljø- og Fødevareministeren har allerede været i samråd om den manglende kontrol. Samrådet var indkaldt af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

En aktindsigt fra Dyrenes Beskyttelse har afsløret en kraftig stigning i antallet af smågrise, som danske landmænd sender ud på landevejene. Tallet er steget fra 1,9 millioner grise i 2007 til 9,4 millioner i 2017.

Det fremgår samtidig, at kontrollen af dyrevelfærden ikke er fulgt med.

På forhånd havde ministeren erkendt, at Fødevarestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar for kontrol og straf af brodne kar.

Kritikerne mener, at den alt for sporadiske kontrol og opfølgning har gjort det for økonomisk interessant for transportørerne at se stort på reglerne, når risikoen for bøde ikke var større.

/ritzau/