Mens EU-Parlamentets miljøudvalg tirsdag havde flertal for at gå videre med styrkelsen af EU's CO2-kvotesystem, så tøver Danmark med endelig opbakning til forslaget.
Og det vækker harme i Enhedslisten, hvor miljø- og energiordfører Per Clausen kalder den danske tøven for en skandale.
- Jeg frygter, at den danske regerings tøven skal ses i sammenhæng med den megen snak om et byrdestop for industrien, siger Per Clausen.
- Og at det bare er et element i, at regeringstoppen er i gang med at gennemføre et opgør med de grønne ambitioner, som var en del af regeringsgrundlaget, tilføjer han i en kommentar.
EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, foreslår at trække en stor portion kvoter ud af systemet, så prisen for en CO2-kvote stiger. Det skal øge virksomhedernes incitament til at sætte gang i grøn omstilling.
Forslaget har dog fået kritik blandt andet for at skade virksomhedernes konkurrenceevne.
Mens de fleste lande har udtrykt støtte, så tøver Danmark og blandt andet Tyskland.
Per Clausen rejser nu sagen i Folketinget og afkræver svar fra klimaminister Martin Lidegaard (R) på, om han vil støtte forslaget.
- Forslaget om at trække CO2 kvoter midlertidigt tilbage fra markedet er ikke noget radikalt forslag - og det kan godt vise sig at være utilstrækkeligt, men det er i dag det eneste realistiske forslag, der kan øge prisen på CO2 udledningen, siger Per Clausen.
Baggrunden for forslaget er, at kvoterne siden 2008 har mistet op mod 90 procent af markedsværdien. Det gør dem i øjeblikket værdiløse som redskab til at fremme en klimavenlig omstilling i Europa.
Dansk Industri og den europæiske industris lobbyorganisation, Business Europe, prøver at spænde ben for forslaget, men store energiselskaber, flere globale virksomheder og EU's grønne ngo'er presser på for at få kvotesystemet genoplivet.
/ritzau/