Eksperter foreslår mindre kødkontrol
Flere kødkontroller giver ikke en bedre sikkerhed for forbrugerne. Derfor foreslår ekspertgruppe, at antallet af prøver nedsættes.

Selv om grossister flere gange er blevet snuppet med fordærvet kød i køleboksen, foreslår en ekspertgruppe nu, at der skal være mindre kontrol af fødevarerne, skriver Politiken.

Stikprøverne, som Fødevarestyrelsen bruger til at beskytte forbrugerne mod kød med salmonellabakterier, er nemlig et for dårligt redskab til at beskytte forbrugerne.

»Det er ufatteligt dyrt at tage alle de prøver. Du kan analysere dig ihjel - eller rettere: analysere dig fattig - uden at du får øget forbrugernes sikkerhed væsentligt,« siger direktør i Sund & Bælt, Leo Larsen, til Politiken. Han er tidligere departementschef i Miljøministeriet og formand for den ekspertgruppe, der kørt før jul afleverede en række anbefalinger til regeringen om at forbedre kødkontrollen.

Ekspertgruppen forslår desuden, at grossister selv tager prøver og analyserer dem. Fødevarestyrelsen skal blot overvåge, at det sker på forsvarlig vis, og at grossisterne kasserer kødet, hvis det er farligt.

Forbrugerminister Carina Christensen (K) kalder ekspertgruppens anbefaling om at skære ned på antallet af prøver ’interessant’.

»Hvis man er enig, er det nemt at gå til; det kunne man gøre i morgen. Men det er vigtigt, at vi læser høringssvarene først. Vi er nødt til at se på helheden, inden vi lægger os fast på noget,« siger forbrugerministeren til Politiken.

Ekspertgruppens rapport er i høring indtil den 5. februar.