Ekspert om Mette F-projekt: "Noget juks"
Projektet 'Tilbage til arbejdet', der skulle kaste lys over, hvad en tværfaglig, hurtig og koordineret indsats kan betyde for at få folk tilbage i job, kan ikke bruges til noget, mener eksperter. Polfoto: Joachim Adrian
Ikke engang resultaterne fra de fem kommuner, der ifølge 'Tilbage til arbejde-projektet' var bedst til at få borgere væk fra sygedagpenge, kan bruges til noget, mener eksperter.

Det storstilede sygefraværsprojekt, der har bragt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i fedtefadet, kan reelt ikke bruges til noget som helst.

Det mener Thomas Lund, seniorforsker ved Marselisborg Centret og ekspert i sygefravær.

Han kalder metoderne bag det knap 300 millioner kroner dyre TTA-projekt (Tilbage til arbejdet, red.) for decideret juks.

"Måden, man har lavet projektet på, er på mange måder noget juks. Man har slået det så stort op, at man har mistet kontrollen med, hvad der foregik i de kommuner, der har medvirket," siger han.

Det er altså ikke blot et problem, at konklusionerne fra projektet er blevet oversolgt. Selve måden hvorpå, man har undersøgt kommunernes indsats for at få borgere væk fra sygedagpenge, er også forfejlet, mener han.

"Når man vil dække så stort et felt og undersøge, hvad en tidlig koordineret og tværfaglig indsats betyder i 22 kommuner, så åbner man en hvepserede, fordi praksis kan være helt forskellig fra kommune til kommune. Derfor ender man med et resultat, der reelt ikke kan bruges. Man har tænkt for lidt over, præcis hvad man ville undersøge, og ender derfor med et materiale, der er så stort, at det bliver intetsigende," siger han til Avisen.dk

Metoden duer ikke

Mette Frederiksen skal nu i samråd, fordi Beskæftigelsesministeriet tilsyneladende tegnede et skønmaleri af projektets konklusioner.

Ud af 22 kommuner valgte man kun de fem kommuner, hvor TTA-indsatsen er implementeret godt. I de fem udvalgte kommuner er der samlet set en positiv effekt på sygefraværslængden, men der er en spredning i resultaterne mellem de fem kommuner, og i en af kommunerne er effekten negativ.

Også overlæge, dr. med på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, Sigurd Mikkelsen mener, at man reelt ikke kan bruge konklusionerne i undersøgelsen til noget. Man kan nemlig ikke engang bruge de fem kommuners gode resultater som en slags "best practise" på området. Han sagde til P1 tidligt i morges:

“Hvordan skal man gå efter at gøre som de fem bedste kommuner, når man ikke ved, hvad det var de gjorde, der var godt?”

Sigurd Mikkelsen peger blandt andet på, at noget af effekten i de kommuner, der er fremhævet som gode, kan være opnået ved en form for talmagi.

For eksempel viste Københavns Kommune sig som en af de bedste til at få sygemeldte hurtigt væk fra sygedagpenge. Men kommunen var også meget hurtig til at raskmelde borgere og sende dem på andre offentlige ydelser og altså på den måde ved et trylleslag få folk væk fra sygedagpenge.

Vigtigt område at kaste lys over

Selve formålet med undersøgelsen - nemlig at se på hvorvidt en koordineret, hurtig og tværfaglig indsats kan få syge hurtigt tilbage i  arbejde - er vigtigt, da der ikke er sket væsentlige fremskridt på det område i årevis.

Men man skulle, ifølge Thomas Lund, have været langt mere fokuserede.

"Man skulle i stedet have lavet nogle mindre, overskuelige forsøg, der undersøger: hvad er den bedst mulige sagsgang i forhold til at få folk tilbage i arbejde? Nu har vi fået det store TTA-projekt, men resultaterne taler jo deres alt for tydelige sprog: Vi mangler stadig det GODE TTA-projekt," siger han til Avisen.dk

via Listen To News