Historien om den blinde kinesiske menneskeretsaktivist Chen Guangcheng, der lørdag er rejst med fly til USA, udstiller de problemer, den centrale regering i Kina har med at få gennemført landets love helt ude lokalt.
Det forklarer lektor Clemens Stubbe Østergaard fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.
Chen forlader Kina efter at være flygtet fra en husarrest i sin hjemegn. Men den husarrest var faktisk helt i modstrid med Kinas love, for Chen havde ikke gjort andet end at kæmpe for almindelige menneskers rettigheder inden for lovens rammer.
- Han er ikke dissident. Han er en aktivist, der har forsøgt at bruge den eksisterende lovgivning til at forsvare folks rettigheder. Så han har ikke arbejdet for at vælte systemet, siger Clemens Stubbe Østergaard.
Det er ifølge forskeren også forklaringen på det tilsyneladende paradoks i, at en mand kan flygte fra husarrest og bagefter - helt lovligt - forlade landet for at studere jura i USA.
Chens interesser har ikke været i strid med de centrale myndigheder. Tværtimod er det de lokale myndigheder, der ifølge lektoren har handlet ulovligt.
- Der er meget langt ned fra Beijing. Hvor vi i Danmark har regioner og kommuner, har Kina otte hierarkiske niveauer, og derfor er det svært at få gennemført regler og love på lokale niveauer, forklarer Clemens Stubbe Østergaard.
Chen gjorde sig upopulær hos de lokale myndigheder, fordi han som selvlært advokat påtog sig sager, hvor borgere var blevet tvangssteriliseret eller tvunget til aborter for at leve op til landets etbarnspolitik.
Det var klart ulovligt, at de lokale myndigheder forsøgte at leve op til centralregeringens krav på den måde, men ifølge Clemens Stubbe Østergaard er det et udbredt problem i Kina, at centralregeringen stiller krav til de lokale myndigheder, uden at forklare, hvordan de skal nå målene eller sende penge til at indfri dem.