Den 14. januar havde dronningen været regent i 50 år.
Men den folkelige fejring af jubilæet i hovedstaden er to gange blevet udskudt.
Lørdag sker det så, når dronningen ved middagstid kører i karet gennem Københavns gader til rådhuset, hvor hun skal hyldes på balkonen.
- Der har været flere forskellige datoer i spil, og derfor vil jeg gerne én gang for alle flage, at det altså er nu på lørdag, man skal komme til København og sige tillykke til hele Danmarks dronning, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.
- Jeg håber, vi kan fylde pladsen med flag, så vi sammen kan hylde dronningen og sige stort tillykke med jubilæet fra hele København og Danmark.
I første omgang blev karetturen udskudt fra januar til september, da store folkemængder i et vinterkoldt København var uforeneligt med risikoen for coronasmitte.
Da september så oprandt, måtte kongehuset udskyde arrangementet. Den britiske dronning Elizabeth var netop død, og med Storbritannien i landesorg ville et flagudsmykket København være upassende.
Dronningen blev dog fejret med en særforestilling i Det Kongelige Teater og gallamiddag på Christiansborg Slot.
Revner i familien
Det var med deltagelse af dronningens sønner og svigerdøtre, men kort efter slog det revner i familien.
Det skete, da dronningen 28. september meddelte sin beslutning om at fratage prins Joachims fire børn de kongelige titler.
Fra nytår skal Nikolai, Felix, Henrik og Athena ikke længere tituleres prinser og prinsesse men grever og komtesse.
En beslutning, som prins Joachim højlydt har protesteret imod, og som har fået prinsesse Marie til at udtale, at hende og Joachims forhold til kronprinsparret er "kompliceret".
Lørdag er det første gang siden, at familien er samlet ved en officiel begivenhed.
Særlig opmærksomhed vil måske prins Joachim få. I denne uge sagde han til Billed-Bladet, at han stopper i jobbet som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris, når kontrakten udløber til sommer.
Derefter vil han og prinsesse Marie flytte fra Frankrig.
Om det betyder, at familien returnerer til Danmark, vides ikke.
Ekspert: Dronningen har opbakning
Det spiller formentlig en stor rolle, at befolkningen støtter dronningens beslutning.
Det vurderer lektor i dansk, nordisk og europæisk politik ved Professionshøjskolen Absalon Lars Hovbakke Sørensen. Han er desuden forfatter til flere bøger om europæiske og danske kongers historie.
- Det kan have været med til at skabe ro, at der efterfølgende kom to meningsmålinger. De viste opbakning fra befolkningen til dronningens beslutning. Det har måske betydet, at prins Joachims familie i højere grad har affundet sig med det. Man har fået en fornemmelse af, hvad befolkningen mener om det her, og derfor er der ikke basis for at fortsætte kritikken af dronningen, siger han.
En måling, som Voxmeter lavede for Ritzau i oktober, viste, at 50,6 procent af de adspurgte mente, at dronningens beslutning var god.
23,2 procent mente ikke, at det var en god beslutning, mens 26,1 procent svarede "ved ikke".
Til spørgsmålet om, hvorvidt man var enig i, at det løbende er nødvendigt at justere antallet af prinser og prinsesser i det danske kongehus, var 57,4 procent enige. 19 procent var uenige.
Prins Joachim satte efter dronningens udmelding ord på situationen i flere interview. Han lagde ikke skjul på, at han er utilfreds med og uforstående over for beslutningen.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.