Administration 

Kæmpe valgdrama under opsejling: Her står slagene om borgmesterkæderne

(Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix)

Hvor mange bykonger mister borgmesterkæden i dag? Hvilket parti bliver Danmarks største borgmesterparti? Hvem vinder Esbjerg? Og hvem bliver den nye Bent Hansen? Her er en guide til, hvad der er værd at holde øje med de kommende dage.

Historisk set har Danmark haft tre store borgmesterpartier. Nemlig Socialdemokratiet, Venstre og Konservative. Spørgsmålet er, om kommunalvalget 2017 vil ændre fundamentalt på det, så Dansk Folkeparti fremover kan kalde sig et borgmesterparti?

Styrkeforholdet mellem de store partier på det kommunale landkort er en af de spændende ting at holde øje med på valgdagen til et kommunal- og regionsrådsvalg, der på mange måder er mere spændende og uforudsigeligt end i årtier.

Godt 4.500.000 vælgere, hvoraf cirka 400.000 stemmer for første gang til et kommunalvalg, kan med deres to kryds i dag tegne et helt nyt kommunalt Danmarkskort.

Bykonger kan blive væltet. Konservative kan miste en eller flere traditionelle højborge, mens Socialdemokratiet kan generobre gamle røde bastioner som Slagelse, Randers og Esbjerg.

Risiko for nedsmeltning

SF og Radikale kan risikere nedsmeltning i nogle kommuner, mens Enhedslisten kan male byer som Aalborg, Aarhus og København rødere end i dag.

Nye partier som Alternativet og Liberal Alliance kan bide sig fast og blive nye kommunale partier, der dermed også overlever længere end bare et folketingsvalg.

I dag har Socialdemokratiet 33 og Venstre 48 borgmesterposter.

Artiklen fortsætter under kortet

Ved kommunalvalget i 2013 tabte Socialdemokratiet 16 borgmesterposter. Nu er partileder Helle Thorning-Schmidt skiftet ud med Mette Frederiksen, der har kørt land og rige rundt i valgbus for at besøge ældrecentre og børnehaver samt give peptalks for spidskandidater.

Genvundne borgmesterposter vil være et godt rygstød for Mette Frederiksen inden det folketingsvalg, der venter i løbet af halvandet år.

Venstre var umanerlig heldig på valgnatten i 2013. På 'de lange knives nat' fik partiet lavet usædvanlig mange gode konstitueringsaftaler. Dermed vandt Venstre 17 nye borgmesterkæder og fik i alt 48 borgmesterposter og også formandsposten i Kommunernes Landsforening (KL).

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan næppe erobre borgmesterkontorerne i 48 kommuner denne gang, men holder han bare i omegnen af 40, vil det være et tåleligt nederlag.

Avisen.dk giver her et hurtigt overblik over de vigtigste kamppladser i landet.

Ny havnemester i Esbjerg

Bykongen og Venstre-veteranen Johnny Søtrup stopper i den vestjyske havne- og industriby. Efter 24 år i opposition håber Socialdemokratiet at generobre den tidligere højborg. Den socialdemokratiske borgmesterkandidat John Snedker dyster mod Venstres spidskandidat Jesper Frost Rasmussen.

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen har været på valgturne til Esbjerg for at støtte deres spidskandidater. Hvis S vinder Danmarks femte-største by, vil det være en kæmpe sejr for Mette Frederiksen at sidde på borgmesterposterne i hovedstaden, Odense, Aalborg, Aarhus og Esbjerg.

Genvinder Venstre borgmesterstolen i den vigtige havneby vil Lars Løkke Rasmussens parti fortsat sidde solidt på Sønder- og Vestjylland fra Tønder over Esbjerg helt op til Herning, hvor Lars Krarup sandsynligvis også troner med absolut flertal de næste fire år.

Sværdslag om Randers og Viborg

I industribyen Randers lægger socialdemokraten Torben Hansen og Venstremanden Claus Omann Jensen arm om borgmesterposten.

Randers var socialdemokratisk kronland i årtier, og derfor vil det være en stor triumf, hvis det tidligere folketingsmedlem Torben Hansen for Socialdemokratiet genvinder byen ved Gudenåen.

Torben Hansen (S) kan sikre sig borgmesterkæden i Randers. Foto: Henning Bagger/Scanpix

I Viborg kan den tidligere landsholdstræner i håndbold Ulrik Wilbek vippe den konservative borgmester Torsten Nielsen af pinden og blive Venstres borgmester. Det vil være en bét for Konservative, for i det håndboldglade Midtjylland forventes det, at Wilbek kan trone over Viborg i flere valgperioder.

Slagelse kan gå til John Dyrby Poulsen fra S, og dermed mister Venstre-borgmester Sten Knuth magten.

Risiko for blodtud til Frank Jensen i København

Landets hovedstad er rød og overborgmesteren socialdemokratisk. Sådan har det været i hundrede år i København.

Men hovedstaden er på vej fra rød til mørkerød, og det kan på længere sigt fravriste Socialdemokratiet den vigtige overborgmesterpost. Hvis målingerne holder, vil ikke engang hver fjerde københavner stemme på Liste A, hvilket vil være et historisk dårligt resultat og en blodtud til Frank Jensen.

Spørgsmålet denne gang er, hvor mange stemmer Enhedslisten og Alternativet napper, og om Radikale vil styrtbløde stemmer efter Anna Mee Allerslevs bryllups-sag.

Vil SF holde skindet på næsen og genvinde en borgmesterpost? Frank Jensen er sandsynligvis også overborgmester i de næste fire år, men der venter mange dramaer på Københavns Rådhus på valgnatten.

Får DF gyldne kæder i provinsen?

Ved kommunalvalget i 2013 fik Dansk Folkeparti 10,3 procent af stemmerne. Men kun en borgmesterpost i Københavns Kommune med Carl Christian Ebbesen som fritids- og kulturborgmester. Selvom Kristian Thulesen Dahl ikke siger det højt, er ambitionen denne gang at sætte sig i borgmesterstolen i et par kommuner – gerne flere.

Kan DF-profilen sikre sig partiets første borgmesterpost udenfor København? Foto: Mathias Bojesen/Scanpix

Ved seneste kommunalvalg satte 22,1 procent af borgerne i Guldborgsund kryds ved Liste O, og dermed var Falster-kommunen den kommune i Danmark, hvor DF scorede flest stemmer. Med partiets finansordfører René Christensen som spidskandidat håber Dansk Folkeparti at få realiseret sine borgmesterdrømme.

I Assens på Fyn forventes det, at DF-formandens bror Jens Henrik Thulesen Dahl scorer mange stemmer, og måske kan vælte Venstre-borgmester Søren Steen Andersen af pinden.

Konservative dynastier i fare

Konservative har i dag 13 borgmesterposter. Søren Pape Poulsen, der har en fortid som borgmester i Viborg, har som justitsminister fået medvind, og målingerne stiger. Det kan smitte af i nogle kommuner.

Men der vil blive bidt negle i den konservative højborg Frederiksberg, hvor 108 års konservativt styre måske står for fald.

Efter at den Radikale spidskandidat på Frederiksberg Lone Loklindt har meldt ud, at hun ikke vil pege på Jørgen Glenthøj (K) som borgmester, kan Frederiksberg for første gang nogensinde gå til Socialdemokratiet eller Venstre.

Michael Vindfeldt stiller op for Socialdemokratiet og kan appellere til mange nytilflyttere og yngre børnefamilier. Venstres folketingsmedlem og EU-ordfører Jan E. Jørgensen er Venstres borgmesterkandidat og spås et supervalg.

For Konservative vil det være en katastrofe at tabe Frederiksberg. Gentoftes borgmester Hans Toft og Taastrups ditto Michael Ziegler forventes at kunne bevare magten i deres dynastier. Men der er også spænding i Helsingør, hvor tidligere socialminister og nu borgmester Benedikte Kiær har fået rød modstand.

'Søren Pape–effekten' sikrer sandsynligvis ikke alle borgmesterkæderne, og Konservative skal være heldige, hvis de onsdag morgen kan tælle til ti af slagsen.

Liberal Alliance og Alternativet står godt

Ved kommunalvalget for fire år siden måtte Anders Samuelsens liberale parti nøjes med 2,9 procent af stemmerne.

Men det liberale regeringsparti har fat i mange unge vælgere og tror på gode valg i flere kommuner.

Det er første gang, at Alternativet stiller op til et kommunalvalg.

Uffe Elbæks parti stormede ind i Folketinget i juni 2015, og nu håber Alternativet at blive repræsenteret i en stribe kommuner. Ambitionen er at score en borgmesterpost i København og en rådmandspost i Aarhus.

Flere målinger tipper, at knap hver tiende københavner vil sætte kryds hos Alternativet og dermed vil partiets spidskandidat Niko Grünfeld med stor sandsynlighed få en borgmesterpost.

Bydronninger et særsyn i Danmark

Kun 11 ud af landets 98 borgmestre er kvinder, og kun knap hver tredje kandidat til kommunalvalget er kvinde.

Det halter dermed med ligestillingen i dansk kommunalpolitik, og den skæve kønsbalance optager tilsyneladende hverken partierne eller den store offentlighed.

Danmark har nordisk bundrekord i ligestilling i kommunalpolitik, og selvom #MeToo trender for øjeblikket, samler historier om diskrimination og sexchikane i danske byråd i den seneste valgperiode støv.

Benedikte Kiær (K) er en af de få kvinder, der sidder i spidsen for kommunerne. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

På den socialdemokratiske liste i København står fem mænd øverst på stemmesedlen, og først som nummer seks kommer en kvinde. Både Enhedslisten, SF, Radikale og Venstre har dog kvindelige spidskandidater i hovedstaden, der afhængigt af valgresultatet kan få borgmesterposter i København.

I Køge er det sandsynligt, at socialdemokraten Marie Stærke bliver ny borgmester, og i Hillerød har tidligere borgmester Kirsten Jensen (S) en god chance for at få borgmesterposten.

Også i Frederikshavn, Roskilde og Hvidovre vil der sandsynligvis være borgmesterdronninger efter valget, men i Danmarks fem største byer er der ingen udsigt til kønsrevolte mod bykongerne.

Hvem bliver den nye Bent Hansen?

Den socialdemokratiske veteran Bent Hansen stopper som formand for Regionsrådet i Region Midtjylland, og det er et åbent spørgsmål, hvem der bliver arvtageren.

Socialdemokratiets kandidat er Anders Kühnau, der på trods af at have siddet i Regionsrådet siden 2006 og også er medlem af byrådet i Horsens, stadig er ukendt og næppe bliver en stemmesluger. Fra Venstre stiller borgmesteren i Ikast-Brande Carsten Kissmeyer op.

Efter regionsvalget bliver der sandsynligvis også dramatik omkring, hvem der skal være formand for Danske Regioner. Vinder socialdemokraterne magten i tre ud af de fem regioner, bliver det en kamp mellem hovedstadens Sophie Hæstorp Andersen og nordjyden Ulla Astmann.

Skandaler omkring indførelse af akuttelefonen 1813 og sundhedsplatformen klæber til Sophie Hæstorp Andersen og kan give partiet et katastrofevalg i hovedstaden, og derfor kan Ulla Astman – også med fordelen af at være jysk kandidat – sandsynligvis blive den nye Bent Hansen.

Den tidligere SF-formand Villy Søvndal gør comeback i politik ved at stille op til Regionsrådet i Syddanmark, og her vil han kunne flytte rundt på fordelingen af mandater.

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster

Togkupe seet inde fra
Krimi

Mand udvises: 

Voldtog 16-årig pige

i regionaltog

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
Krimi

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti